A 90-es évek ballib elnyomása

A 90-es években Magyarország volt a háttérhatalom kelet-európai kísérleti laboratóriuma.

A kommunizmus bukásakor Magyarország volt a legfelkészültebb ország a kapitalizmusra, ez szimpla tény. A kapitalista intézményrendszer egy jelentős része már megvolt a rendszerváltozás előtt évekkel. Jó összehasonlítás Bulgária, ahol csak a rendszerváltozás után lettek meg olyan dolgok, melyek Magyarországon sokkal korábban már adottság voltak: pl. háromszintű bankrendszer, társasági törvény, egységes árfolyam, szabad árképzés (egyes stratégiai árukat leszánítv), adórendszer.

A nagyurak gondolták is, érdemes az eszmei harcot is Magyarországon megkezdeni. Hiszen esetleg tényleg a lét határozza meg a
tudatot.

A kádári kulturális elit jelentős része már a 70-es évektől liberális volt, s aki nem, az is gyorsan az lett 1988-1989-ben. Nagyon kevés kivétellel - lásd kivételként az inkább pozsgaysta reformkomcsi vonalhoz húzó olyan kádári értelmiségieket, mint pl. Csoóri, Csurka, Fekete Gyula, stb. - a rendszerváltozáskor a magyar értelmiségi elit 90 %-a hithű liberális volt.

Az is segítette a folyamatot, hogy Magyarország sose volt igazán vallásos ország, továbban a térség egyik etnikailag leghomogénebb állama. Azaz nem létezett az, ami megvolt az ex-kommunista térség két másik, gazdaságilag szintén előreheladottan kapitalista országában, Lengyelországban és Jugoszláviában.

Tehát minden készen állt az ország és a magyar nép liberálissá neveléséhez.

Ezt erősen segítette természetesen a totális liberális médiafölémy. Míg ma a magyar médiák kb. fele liberális, s ezt a lberálisok hatalmas sérelemként élik meg, addig 1990-ban a liberális fölény 90 % feletti volt. Ezt az segítette, hogy az Antall-kormány - egyedüliként az 1990 utáni kormányok közül - nem vette kormányellenőrzés alá az állami médiákat, azokat gyakorlatilag az ellenzéki SZDSZ-nek ajándékozva.

Mik voltak a liberális módszerek?

A fő elv egy mondatban: "nem értek veled egyet, s mindent meg fogok tenni, hogy többé ne is mondhasd el".

Részleteiben az 5 fó módszer:

  • tabusítás,

  • kirekesztés,

  • szómágia,

  • álszakmaiság,

  • kettő mérce.


A tabusítás lényeg: a kellemetlen témákat tabusítani kell, így nem is fogunk azokról beszélni.

A legjobb példa erre a cigánybűnözés. Bár minden adat igazolja, hogy a cigányok többet bűnöznek a magyaroknál, ezt nem szabad megvitatni.

A tabusítása a témának valójában éppen a cigányok érdekei ellen hatott. Hiszen ezek után komolyan hinni lehetett, hogy a cigányok tényleg valamiféle rejtélyes és szégyenletes, genetikai okokból bűnöznek, ez pedig nyilvánvalóan nem igaz. A téma megvitatása, azaz az okok elemzése éppenhogy azt tárta volna fel, hogy a kérdés alapvetően szociális és kulturális, de nem faji, genetikai.

A tabusítás részben még ma is létezik a magyar közéletben, jellemzően a zsidó tematikában. Magyar lexikonban olvastam hogy pl. Marc Chagall belarusz festő és Sólem Aléchem meg orosz író, legjobban ezek ők maguk döbbennének meg. A "zsidó" akkora tabu, hogy még pozitív vagy semleges használata is botrányos.

A kirekesztés kvintesszenciája az egyik ballib ikon, Eszterházy Péter író hírhedt mondata "Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá." - azaz mi itt, a bölcsek hegycsúcson eldöntjük, mi a szint és mi van alatta, s aki túl mást mond, azt egyszerűen nemlétezőnek tekintjük.

Gyakorlatilag ezeknek az eszterházyknak az egyik eredménye a magyar antiszemitizmus felduzzasztása.

A szómágia egyszerű, csak rá kell mondani egy véleményre, hogy az pl. "európai", s már nem is lehet sekinek ellenvéleménye, hiszen az ellenvélemény nyilvánvalóan "mucsai". TGM megmondta 1990-ben "Mucsa és félelem – vagy szabad demokrata többség. Nincs harmadik út." - ez a lényege is az egész módszernek.

Pl. a halálbüntetés "nem európai", ezek után felesleges minden pro és contra érv, a kérdést már ott fent eldöntötték, így kuss legyen.

Amerikai szektáknál láttam ezt, a mormonoknál a legvadabb alakban, hogy "When our leaders speak, the thinking has been done", azaz amikor a vezetőink megszólalnak, a gondolkodás már megtörtént, tehát ha bármiről a vezérek mondanak bármit, arról vitázni ellenséges tevékenység, s akkor is az, ha esetleg vita után történetesen egyetértünk vezetőkkel.

Az álszakmaiság lényege: egyes közéleti, ideológiai kérdések szakmai kérdéseknek hazudása, így azokról csak a "szakma" mondhat véleményt, a bircanép meg kussoljon és hallgassa ájult tisztelettel a "szakembereket".

Nyilvánvaló, hogy nem lehet demokratikus vélemény arról pl., hogy hogyan építsünk atomerőművet, mert ez tényleg szakmai kérdés, de az már nem az, hogy akarunk-e atomerőművet.

A persze a kettős mérce. A végső balta. Kornis Mihály ballib ikonember mondta "mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket" - neki szabad, mert ő nem szemét mucsai, hanem európai demokrata. A másik nagymestere ennek Andrassew Iván volt, aki szerint a cenzúra csak akkor gond, ha liberálisok ellen irányul, ellenkező esetben a demokrácia erős fegyvere a "kirekesztés" ellen.

Már szerencsére a ballib eszmei uralmat sikerült szinte teljesen felszámolni. Rá lettek kényszerítve a ballib megmondóemberek, hogy érveljenek. S ennek követketében el is vesztették félisteni státuszukat. S ez Orbán talán legfontosabb pozitív eredménye, mert nem a lét határoza meg a tudatot...


megjött a fiatal ballib nemzedék, aki azt hiszi, megismételheti a 90-es éveket

Megjegyzések

  1. Peter Maros Sr.2018. január 20. 1:41

    Évtizedekkel ezelőtt egy szombati napon a
    buszmegállóban álltam. Hétvégén más volt a menetrend, a
    szemben lévő Mormon templomból sereglettek ki a korai szeminárium
    résztvevői, páran a megálló felé haladva, megszólítottak,
    fiatal férfiak, de már a templom „öregei”. Mi a véleményem
    egy a közösségük által szponzorált, a családok belső békéjét
    tárgyaló reklámról?- mert, hogy ilyen is van. Mit mondhattam
    volna, a harmóniát, az emberi kedvességet vallásos szempontból
    alig érintő reklám egy normális megközelítése volt az itt sem
    olyan pazar családi életnek. Meg lehettek elégedve a válasszal,
    mert megkérdezték, hogy elfogadnák-e tőlük egy könyvet amit
    közösségük igen tiszteletre méltó vezetője írt, miszerint
    Jézus járt Amerikában. Na, ne vicceljetek.. Miért? -
    kérdeztek vissza, hiszen ő járt Indiában is. De az akkori
    ismeretekkel miként jutott volna el ide.? -kérdeztem vissza. Az nem
    a mi feladatunk ezt megkérdezni. A könyv írója mindenki által
    tisztel vezető, kik vagyunk mi, hogy az ő ismeretét kétségbe
    vonjuk. Otthagytak, elmentek a megálló végébe...,többet nem
    szóltak hozzám.

    VálaszTörlés
  2. Talán nem tudod rólam: de mielőtt keresztény lettem, pár évig mormon voltam.

    Egyébként nem egy igazi agymosó szekta, ma már nem is agresszívak. Mára lett belőlük egy amolyan átlag amerikai unalmas felekezet, ahol a tanítás egy művelt, XIX. századi amerikai autodidakta parasztgyerek élénk fantáziájának produktuma.

    Mesélhetnek sokat a misszonáriusokról. A nagy részük maga se hisz az egészben.

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok!
    Tökéletesen leírtad Orbán rendszerét!

    VálaszTörlés
  4. Te magadtól vagy ilyen buta, vagy diktálták,hogy mit írj?

    VálaszTörlés
  5. Ezek szerint buta vagyok, mert nem értem, miről írsz.

    VálaszTörlés
  6. Tehát nem diktáltak.... Kár, lett volna remény!
    ;-)

    VálaszTörlés
  7. Fel a fejjel, semmi remény!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten