Oroszország és Orbán

Oroszország érdeke alapvetően a nyugati hegemónia megszüntetése. Ez megtörtént 10-15 éve, az oszétiai háború volt a fő jel, hogy a nyugat immár képtelen akaratát korlátlanul érvényesíteni a világban. Ezt Oroszország egyedül érte el, nyilván Kína hallgatólagos egyetértésével.

2008 óta Oroszország fő célja a nyugat hatalmának további gyengítése. Mind háborúban, mind békében. Tavalyra a szíriai fronton a nyugat gyakorlatilag feltétel nélkül kapitulált. Azt sejtem, hogy hamarosan Líbiában is lehetséges ez. Irán esetében ugyanez van évek óta: ma már a nyugat is Oroszországra számít az iráni atomfegyverkezés megakadályozásában.

Ami pedig a békét illeti, Oroszország dolga egyszerű. A nyugatot számtalan konfliktus feszíti, ezek teljesen függetlenek az orosz érdekektől. Oroszország számára itt elegendő, hogy szimplán nem segít.

Ami Magyarországot illeti, itt a konfliktus alapja, hogy a kelet-európai népek megelégeltek a nyugat általi kizsákmányolást és szabadrablást. Így ismét van egy Oroszországtól független viszály, melyben az "az ellenségem ellensége a barátom" alapon a kelet-európaiak Oroszország természetes szövetségesei. Még akkor is, ha adott államok oroszellenesek, erre jó példa Lengyelország, mely dühüdt oroszellenességével együtt is segíti az orosz érdekeket.

Orbán mint a keleti antibrüsszelita ellenállás fő motorja igencsak hasznos Oroszország számára.

Ennyi az egész, szimpla érdekközösség.

Megjegyzések

  1. Három a magyar igazság!2018. május 1. 10:18

    Jó cikk, bár szerintem a helyzet nem ilyen rózsás. Szeretném, ha a világ tényleg ilyen szép lenne.

    A helyzet az, hogy az USA - illetve, az euroatlanti kollektív entitás - sajnos nyerésre áll. Ha győz, az az emberiség jövőjére nézve igen sötét képet vetít előre.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Bolgár életszínvonal 2020