Az asperger másság?


Az asperger másság?





Azt mondja Gréta Thorzonborz, hogy aspergeresnek lenni nem hogy nem betegség, hanem egyenesen szupererő.





Ökörség, s ezúttal ez nem csak vélemény, hanem személyes tapasztalat, ugyanis én is aspergeres vagyok.





Szögezzük le: egyetlen betegség se jó. S minden eltérés a normától, ami gátolja a normális életet az betegség, nem másság. Másság csak az lehet, ami semleges tartalmú, pl. a balkezesség az, hiszen a balkezes képes mindenre ugyanúgy, mint egy jobbkezes. Ellenben mondjuk egy homoszexuális vagy egy pedofil nem képes mindenre, amire egy normális heteroszexuális.





S az aspergeres sem képes mindenre, amire egy egészséges ember. Ez egy olyan betegség, mely a metakommunikációs készség zavarát jelentit, azt aktív és passzív formájában gátolja. Emiatt az aspergeres antiszociálisnak tűnik, miközben nem is az. Mindez súlyos probléma, különösen gyerekkorban. Az aspergeres gyerekeket a normális gyerekek jellemzően idegesítőnek tartják, mert viselkedésük lenézőnek tűnik, s mert nem reagálnak ahogy kell a metakommunikációra.





Hogy van pozitív oldala is? Mindennek van. De ez olyan, mintha azt mondanánk, a vakság nem betegség, mert a vak emberek hallása kiváló, azaz "szuperejük" van. Igen, általában az aspergereresek intelligenciája magasabb az egészségesekéhez képest, ennek az lehet a magyarázata, hogy a csökkent metakommunikáció miatt az agynak több "szabad kapacitása" marad másra, sőt erre rá van kényszerülve, mert míg az egészséges embereknél a metakommunikáció ösztönös, addig az aspergeres kénytelen azt racionálisan elemezni és tanulni, persze sose elérve azt a szintet, ami egy egészséges ember számára gyerekjáték.





Szóval, Grétácska, hülye vagy. Ami teljesen független az aspergertől. Esetleg nem vagy hülye, hanem gonosz vagy, ami már valóban hatalmas fogyatékosság.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség