A kapitalizmus


Rendkívül demagóg cikk az ismert ultraliberális-konzervatív bloggertől.





Minden híresztelés ellenére, nem igaz, hogy a kapitalizmus az emberi szükségleteket nagyobb hatékonysággal elégíti ki, mint más rendszerek. A kapitalizmus egy dologban nagyon hatékony: pénztermelésben, mégpedig a valóságtól elszakadt pénz termelésében. Nyilván ez jó annak a törpe kisebbségnek, aki e pénz tulajdonosa lesz, sőt még talán annak a szélesebb kiszolgáló rétegnek is, mely az előbbieket segíti a pénztermelésben. De - legyünk nagyvonalúak, s mondjuk azt, hogy az előbbiek összesen az emberiség 1 %-a, bár nincsenek annyian - rajtuk kívül ez kinek jó?





A másik érv a verseny. Egyrészt verseny nincs, a tőke monopolohelyzetet elérve abbahagyja a versenyt. Valós verseny csak a legalsó szinten létezik, mondjuk két közeli cukrászda között, de már középszinten sincs semmilyen verseny. Továbbá, a kisembernek nem célja a versenyezés, hanem meg szeretne élni.





Az emberiség évezredekig megvolt kapitalizmus nélkül. Nem furcsa? Hogyan lehetséges ez, ha állítólag antropológiai megalapozottsága van a kapitalizmusnak?


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség