A magyarországi szegénység

Ballib mítosz, hogy Magyarországon van 4 millió szegény, sőt éhező. Persze mindig csak akkor van, ha a kormány nem ballib.

Mi  a valóság? Attól függ, hogy mit értünk szegénység alatt. Ha a nyugat-európai szinten nézzük mi a szegénység, akkor Magyarországon a szegények száma nem 4, hanem egyenesen 6 millió. De vajon van-e bármi értelme a szegénységet a leggazdagabbakhoz viszonyítva mérni?

Ha a világot felosztjuk gazdasági régiókra, a következőt látjuk:

  • Nyugat-Európa átlagosan a világátlag  285 %-án áll,

  • Kelet-Európa 115 %-on,

  • Észak-Amerika 355 %-on,

  • Latin-Amerika 90 %-on,

  • Afrika 20 %-on,

  • Nyugat-Ázsia 90 %-on,

  • Kelet-Ázsia 60 %-on,

  • Ausztrália és Új-Zéland 320 %-on,

  • egyéb Óceánia 45 %-on.


Hozzá kell tenni: egyes régiókban az eltérések hatalmasak. Pl. Nyugat-Ázsiában benne van Katar és Jemen is, az egyik a világszint kb. 600 %-án áll, a másik afrikai szinten.

Magyarország 120-125 % között van, azaz picit meghaladva a saját régiója átlagát.

Lehet persze azt mondani, nézzük az EU-t. Csak hát az eredmény hamis lesz, mert az EU egyik része a világ egyik leggazdagabb térsége, míg a másik a világátlag 110-150 %-os szegmensébev van (a leggazdagabb Szlovénia 150, a legszegényebb Bulgária pedig 110). De ez így értelmetlen, hiszen nyilván Magyarország  a legszegényebbek közt lesz abban a klubban, melynek zöme a leggazdagabbakból áll.

A kérdés mindig csak az: növelhető-e a szintünk? Alapvetően a válasz az, hogy igen, de nem lehetséges a felzárkózás a leggazdagabbakhoz. Egyetlen feltétele van mindennek: politikai, nem gazdasági. Ha megszüntetjük az a jelenlegi helyzetet, hogy a kelet-európaiak munkájának eredménye nyugatra szökik, akkor nekünk több maradna. Viszont a nyugati szint eléréhez az kellene, hogy találjunk magunknak olyan országokat, ahonnan el tudnánk lopni az ottani emberek munkájának eredményét. Ha félre is tesszük a kérdés erkölcsi oldalát - rendes dolog-e másokon élősködni -, marad a probléma: nincsenek ilyen országok, nem tudunk olyan mechanizmust kialakítani, melynek eredményeképpen képesek lennénk más népeket kizsákmányolni.

Amit sose szabad elfelejteni: egy magyarországi mélyszegény Afrikában alsóközéposztálybeli lenne.

Megjegyzések

  1. A számok sajnos mást mutatnak, kedves hazug bircaszar. A rendszerváltás óta lassú, de folyamatos felzárkózás van. Az életszínvonal a megtermelt javaktól függ, Magyarország termelékenysége pedig nem nyugat miatt alacsony. Amíg megéri a metróban humán erőforrást alkalmazni jegyellenőrzésre, amíg a boltok tele vannak tébláboló eladókkal, amíg gépsorok helyett kétkezi munkával történik a termékek előállítása, amíg diplomások kitermelése helyett a 0 hozzáadott értékkel bíró közmunkásokra fókuszál a kormány, addig itt nem lesz jelentős életszínvonal növekedés.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség