Választási statisztika

Egy sajátos statisztika.

A legjobban az választási eredmények úgy értelmezhetők, ha azt nézzük az adott tábor hogyan teljesített saját magához képest.

Ezt még a nem végleges adatok alapján számoltam ki, azaz hiányoznak belőle az átjelentkező és a követségi szavazatok.

Két erő javított 2014-hez képest, egy ugyanazt az eredményt hozta, egy pedig rontott.

  • A Fidesz 2014-hez képest 2265 ezerről javult 2559 ezerre, ez több mint 13 % javulás. Amivel majdnem 4 %-kal több szavazatot értek el listán.

  • Az LMP 269 ezerről felment 366 ezerre, ez a legnagyobb, 36 %-os javulás. Amivel majdnem 2 %-kal több szavazatot értek el listán.

  • A Jobbik stagnál, kevesebb mint 1 %-ot javult, amivel listán majdnem 1 %-kal kevesebb szavazatot értek el listán.

  • A választás fő vesztese a ballibek. 1291 ezerről 946 ezerre csökkentek, de ha ehhez nagylelkűen hozzászámoljuk a kiesett Együtt szavazatait is, akkor is 980 ezer. Ez hatalmas, 32 %-os esés, ami miatt a ballibek majdnem 10 %-kal kevesebb szavazatot értek el listán.


A Jobbik még így is oka van örömre, most már egymagában népszerűbb az összes ballib pártnál. Az LMP pedig örülhet, hogy negyedik lett, legyőzve az DK-t listán.

Mi számomra pozitív és negatív? Lássunk 3-3 pontot!

Pozitívumok:

  • a Fidesz megnyerte az abszolút többséget,

  • az elmeháborodott elvek elkötelezett híve, a független Kész Zoltán csúnyán bukott, ez az ember olyan dolgokban hisz, melyekhez képest még a szabványos ballibaizmus is elfogadhatónak tűnik,

  • a Jobbik és az LMP megkerülhetetlen erő lett az ellenzéken belül.


Negatívumok:

  • a Fidesz kétharmada, ez szerintem káros, egészségesebb lett volna egy 60-65 % közti eredmény,

  • a DK nem esett ki, pedig közel volt hozzá, a legjobb az lett volna, ha pont a leveles szavazatokkal esik ki, ez komoly elégtétel lett volna Gyurcsány gyűlöletkampányáért,

  • Budapesten a ballibek elvittek 18 körzetből 11-et, ez egyszerűen túl sok.


1990 óta mik a parlamenti választások eredményei nem pártpreferencia, hanem ideológiai irányzat szerint?

Az egyes szavak azok magyar értelmében lettek figyelembe venni. Azaz a "baloldal" liberálist jelent, a "jobboldal" pedig "nemzetit".

Ami nem tehető bele e két csoportba, az "egyéb" lett.

A pártok eszmeváltozása figyelembe lett véve, azaz pl. a Fidesz 1990-ben "baloldali", 1994-ben "egyéb", 1998 óta "jobboldali". Ugyanígy az MSZP 1990-ben még "egyéb".

A Jobbik és az LMP minden évben "egyéb" lett az egyszerűség kedvéért.



A legviccesebb dolog szerintem az egészben, ahogy a ballib megmondóemberek, akaratukon kívül, folyamatosan segítették a Fideszt a kampány utolsó heteiben, 4 pontot tudnék megjelölni:

  • tudatosították, hogy a Jobbik a fő esélyes, ezzel elbizonytalanították saját szavazóikat - ezt jeleztem már 2 hónapja,

  • kampányt folytattak a nem visszalépő ellenzékiek ellen, a végén már a kétfarkúak ellen is, akiknek a szavazótábora, mint ez lassan kiderült, sokkal inkább LMP-szerű, azaz rendszerkritikus típusú, s semmiképpen se kormányellenes, ballib - ebben én magam is sokáig tévedtem, a kétfarkúakat szimplán ballib kreálmánynak gondolva,

  • csúnyán félreértették a hódmezővásárhelyi esetet, ezt is leírtam szinte azonnal az ottani polgármesterválasztás után, most csak azt érték el, hogy plusz legitimitást adtak a Fidesznek, vicces...,

  • komolyan elhitték, hogy a passzívak zöme ballib, de legalábbis kormányellenes, miközben kiderült, hogy nem így van - én rámutattam, a ballibek elutasítottsága nagyobb, mint a Fideszé, így a nagyobb mozgósítás az ellenzéknek kárt fog okozni, s hülyeség, amit az összes csatornán mondanak a megmondóemberek, még a fideszes Echo Tv-ben is azt hallottam, hogy a Fidesznek nem jó a 65 % feletti részvétel,

Megjegyzések

  1. A Jobbikot nem beleszámolni a jobboldalba (nemzeti oldalba) elég nagy hiba.

    VálaszTörlés
  2. Ahogy az elmúlt években viselkedett, tán maga se tudná megmondani, hova tartozik.
    (ld. határkerítés (az eredeti hozzáállás), alkotmány módosítási szavazás, választási szereplés)

    De talán most újra észhez tér. De mostmár nincs rá szükség. Úgyhogy egy kicsit főjön a kondérban a saját levében. Aztán meglátjuk.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség