Pető cikke

Egy érdekes cikkre válasz.

Jó cikk, Péter, de az alapokat nem látod át. Túlbonyolítod, mert magad is ultraliberális vagy.

Egyszerűen a liberalizmus hibás alapokon áll, de eddig még mindig túl tudott élni, mert ügyesen alkalmazkodni volt képes, s nem is voltak erős ellenségei.

A XX. sz. végére azonban a liberalizmus elérte saját határait, s nincs tovább.

A materializmus, a profithajsza, s a globalizáció immár a rendszer alapjait kezdték ki. Közben eszmeileg is meghasonlott magával a liberális eszme, immár az ember ellen fordult.

Mára a liberális rend csak egy törpe, oligarchikus kisebbségnek jó, s mindenki másból meg ellenséget csinált.

S nem az álhír a nagy csapás, hanem az, hogy a hírgyártás monopóliuma kicsúszott a globálkulákság kezéből, a szólásszabadság az internet révén a rendszer alapjait is kikezdte.

A PC volt a liberalizmus utolsó nagy próbálkozása, mellyel át akarta terelni a figyelmet a valós társadalmi problémákról az álproblémákra, lásd külön wc mind a 70+ gendernek, de szarjuk le a kizsákmányolás kérdését. A mai baloldal ultrajobbos gazdaságpolitikailag, s ezt leplezi kamuügyekkel, pedofilek, homokosok, más perverzek érdekeinek védelmével.

A hazug marketingipar - ezt helyesen látod - meg a rendszert kikezdte, szintén, az emberek ugyanúgy kezdtek viszonyulni a liberális hatalmi gépezet politikai önreklámjához, mint a hazug kereskedelmi reklámokhoz. S jött a szabad internet, mely immár betöltötte az űrt, az antiliberális eszmék terjesztőjévé válva.

A liberális demokrácia nem tudta magát megvédeni, ami persze jó hír, hiszen ezzel elősegítette saját zuhanását.

De jó, hogy eljutottál, Péter, oda, hogy a liberális rendszer egyes alapgazságait is már megkérdőjelezed. Még a szent Uber ellen is beszélsz, ami pedig pár éve egyfajta Orbán elleni jelképpé nőtt ki az iszonyúan ostoba magyar-ballib közbeszédben. Mindez dicséretes, most már oda is el kellene jutnod, hogy felismerd: mindaz amit leírsz nem a rendszer torzulása, hanem annak legautentikusabb kiteljesedése.

Olyan vagy, mint a kései szovjet reformisták, akik még 1992-ben is komolyan hitték, hogy a rendszer alapvetően rendben van, csak a torzulásokat kell megoldani, hogy végre felragyogjon a színtökéletes, csodás őseszme.

Rossz hírem van: a liberális őseszme maga a probléma.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség