1989 nem volt 1956

A rendszerváltozás egyetlen oka: a szovjet visszavonulás. A folyamaot meg alapvetően a kommunista elit csinálta végig, önként. Nem volt semmilyen ellenzéki nyomás, az ellenzék csak másodszereplőként vett rész, a nép meg sehogy.

Én személyesen is ott voltam az akkori legnagyobb ellenzéki tüntin (romániai falurombolás elleni), ez egy teljesen békés, szolíd felvonulás volt, mely nemigen hatott semmire. Csak annyit mutatott meg: van valamilyen tömeg az ellenzék mögött, amire aztán az ellenzéki kerekasztal hivatkozni tudott a kerekasztal-tárgyalásokon. Semmi egyéb.

De nehogy már bebeszéljük magunkat, hogy a párezres tagságú Fidesz, SZDSZ, MDF harcolta ki a rendszer bukását!

Ami pedig a rendszer végét illeti, politikai akarat kellett hozzá: a vezetők direkt nem oldották meg a problémákat.

Apám ott volt az 1982-es zárt KGST-ülésen, ahol a közelgő összeomlásról vitáztak, s 2 út is fel lett vázolva, majd nem döntöttek semmit.

A magyar embereket illetően pedig: egyetlen vágyuk az osztrák életszínvonal volt. A politikai szabadság csak pár diákot és értelmiségit izgatott. A nagy többségnek elég volt az utazási szabadság (ezt már Grósz megadta) és mondjuk még a cenzúra eltörlése izgatta, lásd a nyugati filmek azonnal jöjjenek be az országba.

Abban az időszakban egyszerre éltem Bulgáriában és Magyarországn: Bulgáriában többszázezezres tüntik voltak, sokszor, Magyarországon alig. Még a szintén anyagi érdeklődésű bolgár kisembert is jobban izgatta a politika, mint a magyart. Persze erre nyilván azt lehet mondani, a magyar kommunizmus már laza alakjában dőlt meg, míg a bolgár verzió a végéig keményebb volt.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség