A civilizációk találkozása


A minap mókust láttam a zebrán, városon belül.





A kóbor háziállatokkal ellentétben a vadállatok esélytelenek a humanizált környezetben. Egy kóbor háziállat, ha képes életben maradni első születásnapjaig, akkor nagy eséllyel nem lesz már az emberi tevékenység áldozata. Egyszerűen megszok sok mindent az emberi tevékenységből, pl. nem szabad bekapcsolt motorú kocsi alá menni, érdemes csak ott átkelni az úton, ahol az emberek is haladnak, sőt érdemes várni, míg az emberek mennek, stb.





A vadállat minderre képtelen, alapszinten se érti az embert és annak tevékenységét, így ha véletlenül betéved az ember életterébe, nagyon gyorsan halálát leli. A kutya tudja, hogy a küzeledő autó veszélyes, a róka nem tudja. A róka csak szalad, logika nélkül, míg a kutya próbálja felmérmi mikor szaladhat.





Ugyanez igaz a civilizációk kapcsolatára.





Ami az emberi történelmet illeti, nagyjából 5 szintű emberi társadalom létezett mindeddig:





  • ősközösségi,
  • nomád,
  • mezőgazdasági közösségi,
  • mezőgazdasági állami,
  • ipari.




Az egymáshoz képest egy szinttel különböző szintek közti kapcsolatban a harc kétesélyes, még simán nyerhet az alacsony szint. Ha legalább két szint az eltérés, szinte kivételes az alacsonyabb szint győzelme. Még nagyobb eltérésnél meg teljesen kizárt.





De - nem az embernél - lehet nagyobb eltérés is. Ez már a mókusok és az emberek viszonya. A mókus eleve meg se érti mit akar az ember, az ember számára pedig a mókusok érdekei nemlétezők, s ha figyelembe is veszi azokat (mert pl. szeretne mókusokat nézegetni a városhoz közeli erdőben), akkor se a mókusok érdekei mentén történik a figyelembe vétel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség