A térkép célja


Megint volt egy műbotrány az ukránok miatt. A ukrán kormányzat vadászik azokra, akik a Krímet szerintük rosszul mutatják be. Rosszul, azaz Oroszország részeként.





Kérdés: mi egy térkép célja? Az álmok kivetítése, vagy a tények bemutatása?





A kommunista térképeken egyértelműen egy álomvilág volt ábrázolva, mind a magyar, mind a szovjet térképeken, például:





  • Kelet-Jeruzsálem Jordánia részeként szerepelt, pedig 1967 óta izraeli terület,
  • a teljes vitatott indiai-pakisztáni terület India részeként szerepelt,
  • nem volt bejelölve Tajvan határa;




szóval minden térkép a hivatalos kommunista álláspontot tükrözte, mely a fenti esetekben az arab, az indiai, a kínai kommunista álláspontot támogatta. Ez súlyop félreértéskeet okozott, pl. emiatt úgy tűnt, a Szovjetúnió és India majdnem határosak egymással, alig 20 km választja el őket, miközben a valóságban a két ország közt távolség ennek a 10-szerese volt.





Amikor először lett egy jó nyugati térképem, ez 1983-van történt, s egy Britannica atlasz volt (máig egvan). Itt szembesültem először azzal, hogy a valóság van a térképen, tehát nem a nyugati hivatalos álláspont, hanem a valóság. Azaz pl. a fent leírt esetekben:





  • Kelet-Jeruzsálem izraeli területként szerepelt, külön vonallal jelölve a határt a nemzetközileg elismert izraeli és a nemzetközileg nem elismert izraeli terület között,
  • a vitatott indiai-pakisztáni terület határa külön jelölve volt, plusz a terület tényleges megoszlása is, egy rész India részeként, más rész Pakisztán részeként,
  • jelölve Tajvan határa mint Kínai Köztársaság, egyszersmint zárójelben a nemzetközileg elismert helyzet is.




De ugyanez be volt tartva a legextrémebb esetekben is, lásd pl. a dél-afrikai független bantusztánokat is meg lehetett nézni a térképen.





De a magyar múlt is jó példa. Horthy alatt a magyar állam hivatalos politikája a "mindent vissza" volt, ennek ellenére az iskolai térképeken be volt mutatva mind a Trianon előtti, mind az utáni Magyarország.





Szóval a Krím esetében. Aki akarja, tekintse bátrán ezt az orosz terület Ukrajna részének, de ez még nem ok arra, hogy a térképen ne a valós helyzetet ábrázolja.





India és Pakisztán
piros - volt Szovjetúnió (Üzbegisztán és Tadzsikisztán), zöld - Afganisztán, kék - Kína, narancs - Pakisztán, rózsaszín - India
1, kép - Pakisztán szerint, 2. kép - India szerint, 3. kép - tényleges helyzet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség