Mennek az évek


Az ember néha ingatja a fejét hitetlenül. Amikor pl. ezt olvassa.





25 év nagy idő, ezalatt a minden más nézet alá esik. Spiró György az egyik ballib ikonember, a 90-es évek mindent uraló liberális elitjének egyik teljhatalmú főmuftija. (Egyébként meg egy jó író, ellentétben mondjuk Eszterházy Péterrel, de ez most mellékes.)









Szóval ha azt amit most 2020-ben elmond Spiró azt valaki más mondta volna el mondjuk 1995-ban, Spiró és társai valószínűlegt fáklyás felvonulást szerveztek volna ellen "tiltakozzunk a barna eső ellen" jelszóval.





A kulcsmondat: "Az unió valódi döntéshozói nem érdekeltek abban, hogy a periférián gazdaságilag és társadalmilag fejlett államok létezzenek. A nagyhatalmi, polgári demokratikus Anglia is abban volt érdekelt, hogy Indiát és a többi gyarmatot a kasztrendszerben tartsa." - nos ilyesmi 1995-ban csak a Magyar Fórumban jelenhetett volna meg.





El is mondom, hogy egy 1995-ös Spiró hogyan leplezte volna le ezt a gondolatot:





  • szóval a szerző kétségbe vonja a polgári demokráciát,
  • a szerző rejtett, láthatatlan hatalomra utal, ez összesesküvéselmélet, biztosan a lapos Földben is hisz,
  • "igazi urak", ez kódolt zsidózás, kik mások lehetnek ezek a rejtett urak, mint a zsidók, náci beszéd ez a javából,
  • a kapitalisták a nagyobb profitban érdekeltek, ehhez az kell, hogy több ember többet költsön, azaz éppen az a nyugat érdeke, hogy a kelet felzárkózzon, abszurd hallucináció tehát, hogy az ellenkezője bárkinek is érdekes lenne,
  • a szerző megkeseredett, sikertelen, mucsai magyar bunkó, aki saját eredménytelenségéért másokat hibáztat, folyton ellenséget keresve.




Egyébként persze Spirónak teljesen igaza van, mármint a 2020-as Spirónak. De ez nem kérdés eleve.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség