A kommunizmus áldozatainak emléknapja


A kommunizmus áldozatainak emléknapja nevű ünnep a legabszurdabb dolgok egyike, én direkt nem emlékezem meg róla. Direkt nem az illető napra - február 25. - írtam ezt a cikket.





Bajom vele nem az, hogy tagadnám a kommunizmus áldozatait - szimpla tény, hogy a kommunista rendszerek megöltek közvetlenül és közvetve olyan 15-20 millió embert. (A 100-120 milliós adat persze marhaság.) A problémám az az háttérüzenet, melyet ez az ünnepnap közvetít.





Ez pedig az, mintha lett volna egy kommunista időszak, mely gyilkosságokért felelős, s se előtte, se utánna nem történt semmi hasonló, mindig minden más rendszerideológia vétlen - nyilván a fasizmust leszámítva, melynek szintén van emléknapja. Ez utóbbi egyébként legalább pontosan lett megfogalmaz, lásd "a holokauszt áldozatainak emléknapja", azaz nem egy egész ideológia gyászünnepe, henem egy konkrét gyilkos eseményé.





S nem is ez a baj, hogy a kommunizmus mint eszme ki van emelve gyilkos eszmeként, míg a fasizmus csak az áldozatait illetően (sőt, csak zsidó áldozatait illetően), ez még magyarázható lenne a specifikus történelmi körülményekkel. Az igazi elvi probléma az, mintha ez az eszme - ill. ez a 2 eszme, most idevéve a fasizmust is - valami speciálisan gyilkos eszme lenne, míg minden más eszme meg tiszta.





Pedig a leggyilkosabb eszme a liberalizmus. Csak Afrika újkori gyarmatosításának áldozatszáma több, mint minden kommunizmusé és fasizmusé együttvéve.





Egy vitapartnerem azt mondta, elvileg igazam van, de nem veszem észre, ez egy magyar ünnep a specifikus magyar körülményekre, nem nemzetközi, globális jelenőségre szert tenni akaró megemlékezés. Azaz mivel Magyarországon ezek a fő gyilkos eszmék, ezekre emlékezünk meg, s nyilván nem Afrika gyarmatosítására.





A gond ezzel az, hogy a magyarországi kommunizmus kifejezetten nem gyilkos eszme, áldozatszáma a legszélesebb módon számolva se több 2-3 ezer embernél (beleszámolva Kun Bélától Kádárig mindenkit). Az ország török megszállásának és a Habsburg-uralomnak valószínűleg sokkal több áldozata volt, mégsincs emléknap ezekre.





Persze nem vagyok naív, tudom mi a valódi, tisztán politikai oka ennek a gyásznapnak, s tudom miért lett bevezetve. De ettől még marhaságnak tartom.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség