Az Örményország-mítosz

Már kb. a huszadik magyar médiában olvasom, hogy a világ legnagyobb demográfiai katasztrófája Örményországban van, mert lakossága 10 millióról 3 millióra csökkent a kommunizmus bukása óta.

Nos, ez masszív ökörség, semmi ilyesmi nincs. Tényleg van nagy lakosságcsökkenés Örményországban, 3,6 millióról 3 millióra, ez kb. olyan mérték, mintha ma Magyarország lakossága jelenleg alig 8,6 millió lenne, azaz ez komoly csökkenés, de köze sincs a 10 millióról 3 millióra csökkenés fantáziához.

A hamis adatot valaki úgy találhatta ki, hogy megnézte mennyi az örmények száma a világban, s azt, mennyien élnek Örményországban.

Csak pont egy magyar jól tudhatnű, hogy megesik, hogy egy ország területe összemegy időnként a történelem során. Nos, Örményország esetében ez zajlott pontosan. Az eredeti Örményország a Fekete-tengertől a Kaszpi-tengerig és délen a Földközi-tengerig, nagyjából a mai szíriai-török határvidékig terjedett. Később a terület ketté szakadt: a kaukázusi részt Nagy-Örményországnak nevezték el, a Földközi-tenger menti részt pedig Kis-Örményországnak.

Kivándorlás is volt, már az ókorban és a középkorban is, pl. Magyarországra (elsősorban Erdélybe). A legnagyobb kivéndorlás a törökök és a kurdok által a XX. sz. 10-es éveiben végrehajtott örmény holokauszt alatt történt: 1,5 millió örmény lett meggyilkolva, de ennél nagyobb szám elmenekült. Ma milliós örmény diaszpóra van az USA-ban, Oroszországban, Franciaországban, ill. a hajdani Kis-Örményország miatt kb. 250-300 ezer örmény van összesen Libanonban, Szíriában, Törökörszágban, Izraelben.

Így jön ki a 10 milliós összlátszám. Magában Örményországban tehát nem csökkent a lakosság az 1990-es évi harmadára.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten