Theagész

Szókratész démonjának hatása.

Minden élőlény esetében a létrehozás - pl. egy növény elültetése, vagy gyerek nemzése - a világ legkönnyebb dolga, míg a már életre kelt élőlény nehéz és fáradalmas odafigyelést igényel.

Demodokusz fiának, Theagésznek a neveléséről beszélget Szókratésszel.


Theagész kijelenti, tudásra van elsősorban szüksége. A legfontosabb tudás szerint: hogyan kell uralkodni az embereken, nem erőszakkal, hanem békésen. Ehhez leginkább kiváló emberekkel kell együtt lenni, hogy tanulhassunk tőlük. Ilyen ember maga Szókratész.


Szókratész elmondja, nem saját érdeme, amit tesz, hanem egy démon vezérli (akkoriban a démon bármilyen isteni ihletet jelentet, ellentétben a szó mai keresztény értelmével, amikor csak rossz szelemet jelent), azaz mindehhez nem elég az egyéni szorgalom, isteni ihlet is kell. Szókratész démonjának működése úgy zajlik, hogy sose készteti semmire őt, viszont mindig jelez neki, ha valami helytelen készülődik, hogy ne tegye azt.


El is mond példaként 3 történetet.


1. Kharmidész éppen versenyen készült indulni a stadionban, amikor Szókratésznak megsúgta démonja? Kharmidész ne versenyezzen aznap. Kharmidész azonban mégis elment versenyezni, azt mondva, a démoni jel bizonyára arra utal, hogy veszteni fog, de ez neki nem fontos, elsősorban a testedzés miatt vesz részt a versenyen, így a vereség nem fog neki gondot okozni. Nem derül ki, pontosan mi történt vele, de valamilyen szerencsétlenség.


2. Timarkhosz meg akarta ölni Nikiaszt, majd ezt meg is tette Szókratész figyelmeztetése ellenére. A végeredmény: ő maga halt meg.


3. Szannio és Thraszüllusz hadjáratba indultak Epheszoszba és Ióniába, annak ellenére, hogy Szókratész szólt neki, hogy vagy meg fognak halni, vagy valami ahhoz nagyon hasonló fog történni velük.


Ki viszont hallgatnak Szókratész démonjára, azok sikeres előremenetelt érnek el életükben, Szókratész szinte varázslói képességekkel rendelkezik, megesett, hogy aki hozzáért vagy csak egy helyiségben ült vele, már ettől fejlődést ért el,.


A beszélgetés vége: Theagész elfogadja, hogy konzultálnia kell Szókratész démonjával próbatétel formájában.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Bolgár életszínvonal 2020