Az igazi veszély

Van ez a röhejes vita, hogy akkor most kinek a bűnei nagyobbak, a kommunizmusnak vagy a fasizmusnak.

A vita értelmetlen, mert szempontfüggő.

Akik jobban utálják a kommunizmust, azok az nagy számokra szoktak hivatkozni (melyek egyébként sok esetben kamuszámok, lásd "100 millió áldozata"). Akik meg jobban utálják a fasizmust, azt szokták mondani, a fasiszta eszme eleve gyilkolni akart, míg a kommunista nem (ami persze szintén nem igaz, a fasiszta fajelméletnek nem volt kezdetben kötelező eleme a gyilkolás).



Amit én igaznak tartok keresztényként: míg a fasizmus fordított kereszténység, addig a kommunizmus "csak" álkereszténység, emiatt maga az eszme szintjén nyilván a kommunizmus a kisebb rossz. A fasizmus tagadja a kereszténységet, míg a kommunizmus új, hamis tartalmat próbál adni neki.

Közvetve a fasizmusnak több az áldozata, közvetlenül meg a kommunizmusnak. Persze már az is vitás, mi számít a rendszer "igazi" áldozatának, s mi járulékos áldozatnak. Pl. a rossz szovjet gazdaságpolitika által okozott éhínség áldozata igazi vagy járulékos?

De miért is értelmetlen a vita? Mert a kommunizmus és a fasizmus bűnei együttesen is eltörpülnek a liberalizmus bűnei mellett, továbbá ma se kommunista, se fasiszta veszély nincs.

A valós kérdésre: a liberális veszélyre kellene manapság összpontosítani, nem a múltban élve fasiszta és kommunista szellemekkel viaskodni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség