Hatalmas siker Bulgáriában

Hatalmas politikai siker Bulgáriában.

A bolgár alkotmánybíróság tegnap, azaz július 27-én alkotmányellenesnek nyilvánította az Isztambuli egyezményt. A határozat itt látható, egyelőre nincs feltéve az angol fordítás, azaz csak bolgárul olvasható (egyébként mind a 2 nyelven fent szoktak lennei a határozatok).

Mint ismert, ezen egyezmény két fő problémát jelent:

  • a családon belüli erőszakot leszűkíti a férfiak általi erőszakra, a nőket kollektíven elnyomott csoportnak nyilvánítja,

  • bevezeti kötelezően a genderideológiát, a társadalmi nemet  a biológiai nem helyére teszi,


mindkettő súlyosan családellenes, homoklobbista, ultraliberális elv.

Az eddigi aláírók és a ratifikációk listája pedig itt látható. Sajnos a legtöbb európai ország ratifikálta.

Magyarország szintén nem ratifikálta az egyezményt, de végleges döntés nem született még erről. A magyar helyzet az, hogy a kormány sose nyújtotta be a parlamentbe az egyezményt ratifikációra.

A bolgár helyzet érdekessége, hogy a ratifikáció elleni tiltakozást a legnagyobb ellenzéki párt, a Bolgár Szocialista Párt, s kifejezetten annak elnöke tette központi politikai témává, miközben ugyannak a pártnak az EP-ban dolgozó vezetője, Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának jelenlegi elnöke viszont az egyezmény lelkes híve. Májusban hatalmas brüsszeli küldöttség érkezett a bolgár szocialistákhoz, nyomást gyakorolni, hogy a párt álljon át a "progresszió" oldalára, de az akció sikertelen maradt. Ezt az is segítette, hogy az egyébként erősen jelképes hatalommal rendelkező, független, de a szocialiták által támogatott bolgár köztársasági elnök is az egyezmény ellenzője.


balra: a szocialisták elnök, jobbra: a köztársasági elnök


A szocialisták a 240-tagú bolgár parlamentben 80 mandátummal rendelkeznek, többségük ellenzi az egyezményt. Szintén ellenzi az egyezményt a 27 mandátummal rendelkező kisebbik kormánypárt, az Egyesült Hazafiak (mely 3 nacionalista párt választási szövetsége), valamint az ellenzéki, formailag liberális, valójában török-muszlim kisebbségi párt, melynek 26 mandátuma van.

A fő kormánypárt, az Európai Néppárthoz tartozó GERB (95 mandátum) állt ki a leghatározottabban az egyezmény mellett, de amikor elkezdődött a tiltakozás a bolgár médiákban az egyezmény ratifikációja ellen tavaly ősszel, a kormány ideiglenesen kivonta a parlamentből a tervezetet. Most ők örülnek a legjobban az AB-döntésnek, hiszen presztízsveszteség nélkül ki tudnak hátrálni egy számukra is kellemelen, népszerűtlen ügyből.


két tüntetés Szófiában az egyezmény akkor még tervezett ratifikációja ellen, a idei év elején

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség