Új típusú ballibaizmus

A magyar ballibaizmus új tendenciája az álbaloldaliság. S erősödik.

Bár nehezen tör elő ez a tendencia, mert az ortodox ballibaizmus nagyon gyanúsan szemléli, kriptoorbánizmusnak véli. A hagyományos ballib eszmeiség ugyanis mélyen jobboldali (gazdaságpolitikai értelemben persze, nem kulturálisan), fanatikusan neoliberális/neokonzervatív, esetleg még anarcholiberális is lehet, de balra hermetikusan elzárja magát.

Bár 1990-2010 közti liberális görénykurzusról szoktam beszélni, valójában ez az eszmeiség már az MSZMP utolsó szakaszában is burkoltan a hivatalos magyar gazdaságpolitikai állameszme volt.

A bábmesterek kezdenek azonban rádöbbeni, nem lehet Orbánt jobbról előzni, így jön a balról előzés módszere. Általános módszer ez az erősödő populizmus ellen.

Ez a hagyományos és az új ballibaizmus közti eltérés. Az előbbiek számára a balról előzés fasizmus, míg az utóbbiak rugalmasabbak e tekintetben.

Valójában azonban csak maguk alatt vágják az ágat. Miért? Mert saját alapelveiket erodálják ily módon. Amikor pl. hirtelen a piacpártiságot azok kezdik kritizálni, akiknek léte ettől függ, az csakis azokat segíti, akik eleve nem hisznek a piacban. Különösen hasznos, ha valós érveket használnak ezek a kritikusok.

Ha sikert is érnek el ezzel valaha a modern ballibek. az csúnya öngól lesz.

Valójában nincs jobb annál, amikor az ellenség elbizonytalanítja saját magát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség