Hatékonyság és termelékenység


A liberális közgazdaságtan 2 csodája: a hatékonyság és a termelékenység.





Van 2 ember, mindkettő füvet nyírt nálam, ugyanúgy, ugyanannyi idő alatt. Az egyik a haverom, neki fizettem 15 ezer Ft-ot. A másik egy idegen, neki 5 ezret fizettem.





A haverom tehát 3-szor termelékenyebb és hatékonyabb?


Megjegyzések

  1. A haverod túl lett fizetve, senki más nem adna neki munkát ennyiért, életképtelen a piacon. Pont mint Mészáros Lőrinc.

    VálaszTörlés
  2. Az üzletkötés bizonyos szempontból tényleg liberális, te döntöd el, hogy kinek mennyit fizetsz. Illetve hivatkozhatsz arra is, hogy annyiért vágatod a füvet, amennyiért éppen találsz rá vállalkozót.
    Valójában azonban tényleg az állami megrendelésekhez hasonlít a helyzet, ahol a haverok túlárazott pályázata a nyerő. Annyit azért segítek, hogy a dolognak csak úgy van értelme, ha nem a saját pénzedet szórod. Ha mondjuk te a terület gondnoka vagy, esetleg a lakók közös képviselője, és őket húzzátok le 15k forintra, melyből a haverod visszadob neked egy ötöst. Így az igazi. Kéne csinálni egy társasjátékot a Monopoly mintájára, de nem a piaci szabályok szerint, inkább a kormányközeliség alapján. Lehetne a neve Mutyipoly.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség