Kis János


Amiért érdemes olvasni az okosabb liberális megmondóembereket. Sajnos maga az esemény nincs fent sehol a neten, így a HVG beszámolójára vagyok utalva, de az is tartalmaz fontos megállapításokat.





A liberális elit szerint is lassan vége a liberális demokráciának. A valódi okokat jól ismeri mindenki, szerintem ők is, de nekik kötelességük úgy tenni, mintha nem ismernék őket. Mert a valódi ok leredukálható 2 fő tényezőre:





  • a liberális gazdasági rendszer (leánykori nevén: kapitalizmus) nem képes jólétet teremteni, kívülről kell a forrásokat biztosítani, s egyre kisebb a lehetőség erre,
  • a valóságteszt súlyosan korlátozza a liberalizmus esélyeit, s mivel egyre csökken a narratívamonopólium az elit kezében, egyre nehezebb eladni a mesét.




Kis óvatosan vázolja is: nem demokratikus a népszuverenitástól független hatalom, ezt kicsiben az alkotmánybíráskodással példázza. (S igen, nem véletlen, hogy a legrégebbi nyugati demokráciák máig nem tudnak megbékülni az alkotmánybíráskodással, Hollandia egyenesen tiltja alkotmányában az alkotmánybíráskodást.) Pedig éppen mindig ezt akarta a liberális elit. Mindig azt hallottuk, vannak valamilyen lebegő elvek, melyek csak úgy, automatikusan kötelezőek, minden választói akarat nélkül.





Aztán csak kibújik a szög a zsákból: az információs forradalom a fő oka a liberális demokrácia zuhanásának. Magyarra fordítva:





  • nincs már minden média egy kézben,
  • bárki, akár egy alsóközéposztálybeli is képes saját médiát működtetni. túlságosan lement a vagyoni belépési küszöb,
  • hiába minden cenzúra és tiltás a fő internetes hatalmasságok részéről (Facebook, Google, stb.), ennek nincs elegendő hatása ahhoz, hogy az alternatív médiákat, véleményeket teljesen elnyomja, sőt sokszor éppen az elnyomási kísérlet teszi ezeket népszerűbbekké




Azt is mondják a megmondóemberek, hogy "a demokrácia értékei olyan értékek, amiket ha jól értelmezünk, automatikusan kizáródik az illiberális demokrácia", a jól ismert nóta, tehát minden ellenvélemény antidemokratikus. Ásít a kisember.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség