Ballib gőg


Az Új Egyenlőség legújabb műsora klasszikus ballib alkotás lett. A szokásos - balos - szerkesztőség hiánya miatt meg se akartam nézni. Aztán belenéztem, s nem csalódtam. Az állatorvosi ló esete.





Rózsa Péter, ballib megmondóember őszinteségi rohamot kapott, s kimondott mindent, amit persze eddig is tudtunk. Csak miatta érdemes az egész adást végignézni.





Miről is van itt szó? A magyar ballib értelmiség azt hitte a rendszerváltás alatt és után, hogy övé a teljes nyilvánosság, ez valamiféle Isten által adott állapot, s minden másként gondolkozó szalonképtelen, bunkó, elfogadhatatlan, akinek nem kell adni részt a médiákban. Nem részt nem akartak adni, de morzsányit se. Akkor alakult ki az a mitologéma, hogy liberális = szakmaiság = függetlenség.





Aztán az idők változtak, s máig nem tudják kiheverni, hogy - az ő szavaikkal - már nem a "szakma" diktál, hogy már nem "függetlenek" a médiák,





Pedig ma a magyar médiákban a ballibeknek sokszorosan nagyobb a terük, mint az ő uralmuk alatt, a 90-es években volt a nem-ballibeknek volt.





S még valami: amikor annak idején felmerült, a hirdetők miért csak és kizárólag ballib médiákban hirdetnek, a ballib válasz az volt, ez piaci döntés, a piac ilyen, s ebbe beleszólni, sőt akárcsak felvetni a témát szentségtörés.





S persze az se volt baj, hogy minden média ballib, hiszen ezek kiválóan tájékoztatatta, független, objektív módon. Érdekes, akkor nem kellett pluralizmus, sőt rossz lett volna a pluralizmus, hiszen ez azt jelentette volna: dilettánsok is belépnek a piacra.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség