Nemi erkölcs


Születésnapom alkalmából egy könnyebb téma.





A keresztény nemi erkölcs azt mondja, házasságon belül bármit, azon kívül (azaz se mellette, se előtte, se utána) semmit.





Az alapötlet természetesen helyes, de a modernitásban alig működik.





Nyilván a megcsalás ma se igazolható. Ezzel nincs gond.





De konkrét ismerős esete. Fiatal pap, akinek a felesége tragikusan fiatalon meghalt. Az egyházi szabályok szerint ilyenkor csakis 2 dolog tehető: az özvegy pap szerzetesi fogadalmat tesz (ami magában foglalja a cölibátust) vagy megszűnik papnak lenni, világi hívő lesz. (Második házasság tilos a papok számára, özvegység esetében is.) Ismerős nem akart más lenni, mint pap, inkább megszegte a szabályokat, magyarul lett egy szeretője. Lassan persze botrány lett, ma már nem pap: kirúgták.





De ez ritkaság. A fő baj a házasság előtti szex. A mai világban egyszerűen része az ismerkedésnek a szex. Egyházhoz hű hívőknél is.





Persze a józan ember különbséget tud tenni a között, hogy a házaspárnak volt szexuális viszonya a házasság előtt is (ez végülis jóvátehető bűn) és a között, hogy valaki szimplán parázna.





A szélsőséges esetek nyilvánvalóak. Személyes találkozásom az első ilyen esettel 1982-ben volt, a Balatonnál, ahol egy társaságban egy 15 éves lány azzal jött, hogy most akkor vele a társaság bármely fiútagja csinálhat "amit akar", s 30 percenként fogadta is a fiúkat. A 6 fiúból 4 élt is a lehetőséggel. Az hiszem, nem kell mondanom, én voltam az egyik, aki ebből kimaradt, 15 évesen is éreztem, ez nincs rendben. Pedig nem is voltam akkoriban tudatos keresztény hívő. A furcsa a másik kimaradó srác volt, mert amolyan kemény gyerek hírében állt, ő valami olyat mormogott, hogy hűséges a barátnőjéhez, de aztán csendben megmondta az igazat "a végén még elkapok valamit ettől a büdös kurvától".





Pedig sose voltam prűd, szexuális érdeklődésem meg már általános első osztályban volt, míg az átlag osztálytársaknak ez csak másodikban, harmadikban jött meg. (Ezek a hetvenes évek, ma nyilván kicsit korábban jelenik meg ez.)





S nagyon is élveztem az erotikus dolgokat, ha azok nem mentek el a durva pornó felé.





Annak idején azt mondtam egy barátnőmnek: akár sztriptízt is bemutathatsz, míg senki más nem nyúl hozzád.





Volt egyfajta természetes hatávonalam. Persze jól tudom: sokkal többet tekintettem elfogadhatónak, mint amennyit a hagyományos keresztény erkölcs annak tekint.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség