India népei


India 2 fő összetevője: indo-árja népek és dravida népek. Az indo-árja az indoeurópai nyelvcsalád egyik ága, a dravida pedig egy önálló nyelvcsalád.





A legelterjedtebb elmélet szerint az eredeti lakosság a dravida, akiket az északnyugatról benyomuló indoárják nagyrészt kiszorítottak, asszimiláltak, aminek eredménye, hogy van egy vonal Indiában, melytől délre dravida nyelvűek élnek, északra pedig indoárja nyelvűek.





A két csoport természetesen keveredett, az eredeti típus azonban nagyon más volt. Az indoárják kreolos bőrű fehérek, de egészen fehér bőrűek is vannak köztül. A dravidák barnák, egészen a négerig terjedő színnel.





sötétzöld - indoárja többség (90 % felett), világoszöld - indoárja többség (80 % felett), középzöld - indoárja többség (60 % felett), piros - dravida többség (90 % felett), narancs - dravida többség (80 % felett), kék - egyéb (lásd lent)




Nem egyértelműen besorolható államok:





  • 1 - Arunachal Pradesh - 70 % tibeti többség,
  • 2 - Meghalaya - nincs többség: 45 % ausztroázsiai, 35 % tibeti, 20 % indoárja,
  • 3 - Nagaland - 90 % tibeti,
  • 4 - Manipur - 90 % tibeti,
  • 5 - Mizoram - 90 % tibeti,
  • 6 - Andaman- és Nicobar-szk. - nincs többség: 15 % ausztroázsiai, 40 % dravida, 45 % indoárja.




dravida és indoárja: a tamil kormányfő és az indiai kormányfő




Fontos megjegyezni: az árja-dravida etnikai-nyelvű feloszlás nem kapcsolódik semmiben formában a valláshoz.





India lakosságának 80 %-a hindu, 14 %-a muszlim. Mindkét vallás hasonló arányban elterjedt mind a két nagy nyelvi-etnikai csoportban.





India 36 közigazgatási egységéből 2-ben van az iszlám abszolút többségben, 1-ben pedig relatív többségben. 27 közigazgatási egységében a hinduizmus van abszolút többségben.





A maradék 6-ból 1-ben szikh abszolút többség van, 3-ban keresztény abszolút többség. 2 államban pedig egyetlen vallásnak sincs többsége.





Csupán két etnikai-vallási párhuzam található:





  • a szikh vallás indoárja,
  • a keresztény vallás a tibeti, az ausztroázsiai népek között többségi, s jelentős kisebbsége van a dravida népek között.




Amit kevesen tudnak: bár India a buddhizmus hazája, mára ez a vallás szinte teljesen eltűnt az országból. Aránya országosan 1 % alatt van, s egyetlen közigazgatási egységben sem alkot többséget.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség