Sok pénz a semmiért


Már azt is nevetségesnek tartom, amikor internetes újságírók könyörögnek pénzért. Hiszen ott a reklám, meg hát mindig lehet fizetős tartalmat is előállítani.





De amikor bloggerek követelőznek, az egyenesen röhejes. Most a Kolozsszaros nevű blog követelőzik éppen. Pedig ez a honlap nem újság, nem készít se riportokat, se elemzéseket, nincsenek tudósítói, semmilyen valós újságírói munka nincs. Ez a honlap egy véleményhonlap, magyarul szimpla publicisztika. Ráadásul a népes szerzőgárda összesen - nem személyenként - napi átlag 4-5 cikket tesz fel. A valóság az, hogy egy szerző átlag heti 3 cikket ír. Ez pedig egy teljesen normális blogger tevékenység.





Pontosan mire is kellene a pénz? Mert a honlap fenntartása kb. évi 50-60 ezer Ft mindent beleszámolva. Más költség nincs, mert minden általuk igénybe vett szolgáltatás ingyenes.





Persze értem, szeretnének milliós fizetéseket a szerzők. Jó is lenne írni heti 3 véleménycikket, s ezért bezsebelni egymilliót személyenként. Dehát ilyenkor hol van a híres szabad piacuk és a civilségük? Egy pártízezres olvasottságú honlap piaci körülmények között 1 azaz egy embert se tud eltartani, az ilyesmi mindig lelkes ingyenes civil munkát igényel.





Persze léteznek a világban teljesmunkaidős fizetett publicisták, akik kizárólag véleménycikkekből élnek meg. Számuk minimális, az ilyesmi még a hatalmas nagyságú és gazdag angol nyelvterületen is ritkaság. Ami pedig Magyarországot illeti, én egy darab emberről tudok, aki publicistaként megél csak ebből: Bayer Zsolt.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség