2022


A jövő évi parlamenti választásokon egyetlen veszély áll a Fidesz előtt: a fiatalok, ez alatt a 30 éven aluliakat értem.





S messze nem arról van szó, hogy hirtelen megnőtt a ballibek népszerűsége. Ha ez lenne, ez ellen sokkal könnyebb lenne a harc. Azonban a helyzet sokkal bonyolultabb. Ez két elemből áll.





Az egyik: túl hosszú idő óta kormányoz Orbán, így lassan kialakul egy olyan típusú elégedetlenség, mely a többségi semleges szavazótáborban a kormányellenes szavazat irányába hajlítja a hangulatot. Eddig a Fidesz sikerének mindig az volt, hogy a semleges tábor számára a Fidesz volt egyértelműen a kisebbik rossz. S ez különösen a fiataloknál kezd nem így lenne. A Fidesz szerencséje az lehet itt, hogy a fiatalok kevésbé érdeklődnek a politika iránt, mint a középkorúak és az idősek.





A másik maga a fiatal kor következménye. Aki 2010-ben még 17 éves volt és nem szavazhatott, az jövőre már 29 éves lesz. Az ilyen emberekre pedig egyszerűen nem hat a "Gyurcsány és Bajnai alatt rosszabb volt" érv, mert arra az időszakra nem is emlékeznek, vagy ha emlékeznek is, nincs róla politikai élményük.





Valószínűleg ezen az illetékesek is elgondolkodhattak. Ennek lenne egyik eredménye a beígért adómentesség egyes fiatalok számára.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten