Balkáni rendezés


Megy a pánikolás a Balkán-határok átalakítási terve miatt, pedig a tervezet kifejezetten hasznos.





Jelenleg a Balkánon van egy sor gyakorlatilag egynemzetiségű állam:





  • Albánia - szinte teljesen albán, a görög kisebbség az utóbbi 30 évben nagyrészt elköltözött,
  • Görögország - szinte teljesen görög mára, a modern görög állam sikeres asszimilációs politikát folytat megalakulása óta,
  • Horvátország - mára szinte teljesen horvát, a nagy szerb kisebbség gyakorlatilag el lett üldözve a szerb-horvát háborúk során,
  • Szlovénia - csak az utóbbi évtizedek bel-jugoszláv migrációja miatt nem tisztán szlovén.




De ide sorolható - mint a kérdés szempontjából irreleváns - Románia és Bulgária, ahol vannak ugyan kisebbségek, de azok nem szomszédos balkáni országokból származnak (Romániában a magyarok, Bulgáriában a törökök).





Ahol viszont a kérdés súlyos, az Bosznia-Hercegovina és Koszovó.





Bosznia-Hercegovina máig kb. olyan, mint Tangier Nemzetközi Övezet a XX. sz. során: csakis idegen hatalmak miatt létezik. A valóságban Bosznia működésképtelen, s nem is működik, mindent az egyes nemzetiségek intéznek önállóan, s az egységet a külföldi főbiztos adja, akinek vétójoga van az ország minden szerve felett.





Bosznia-Hercegovina felosztása csak a tényleges helyzetet tenné jogilag is hivatalossá.





Koszovó szintén egy felesleges állam, semmi ok egy második albán állam létezésére a már meglévő mellett. Koszovó szerblakta északi csücske pedig simán elcserélhető lenne Szerbia délnyugati albánlakta csücskével. Ez csak a békét szolgálná, elvezetne egy albán-szerb kiegyezéshez.





Vicces, de a legnagyobb akadály a koszovói-szerb területcserében az, hogy a szerb A1-es autópálya az albántöbbségű területen megy keresztül - ez pedig az E75-ös létfontosságú északi-déli útvonal fontos eleme (ennek fő magyar szakasza az M5), itt egy plusz határ beiktatása komoly probléma lenne.





Macedóniát nem veszem ide, bár az is kiemelten működésképtelen: az ország északnyugati része színalbán.





Egyébként a minta mindig ugyanaz a marhaság: mindenki ragaszkodik a határok nem átrajzolásához, mert ez majd precedens lesz, aztán a helyzet egyre rosszabb lesz, s a végén a határok úgyis átrajzolódnak, de sokkal nagyobb károkkal.





piros - szerb többség Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban, sárga - horvát többség Bosznia-Hercegovinában, zöld - bosnyák többség Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Szerbiában, barna - albán többség Észak-Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség