Koreai gép


Amikor a szovjet klégierő lelőtt egy dél-koreai utasszállító gépet, az éppen utolsó előtti középiskolai tanévem első tanítási napja volt a szovjet iskolában, ahová jártam. 1983. szeptember 1. volt.





A szovjet emberek ugyanúgy beszélgettek mindenről, ahogy mindenki más. Persze nyilván az "ellenséges" véleményeket csak megbízható társaságban mondták el.





Az akkori hivatalos nyugati propagandát persze még a legrendszerellenesebb emberek se vették be. Ez kb. az volt, hogy a gonosz szovjet légierő nemzetközi légtérben utasszállítót lőtt le minden ok nélkül. Ezt harsogta napokig minden nyugati média akkoriban.





Az akkori hivatalos szovjet verziót is szinte mindenki kiröhögte mint komolytalant. Ez kb. az volt, hogy "amerikai provokáció" történt. Egyszerűen senki se hitte el, hogy egy médiakampány miatt képes lenne az USA feláldozni 250 ártatlant.





Utólag azért annyit: a hivatalos szovjet verzió valamivel közelebb állt a valósághoz, mint a nyugati...





Tanáraim közül messze a legértelmesebb a földrajztanár volt, akkoriban egy 30 éves körüli fiatal férfi volt egy iszonyúan kövér, csúnya feleséggel. Ő már szeptember közepén elmondta azt, amiről aztán kiderült, nagyon közel állt a később kiderített valósághoz:





  • a koreai gép direkt vagy akaratlanul behatolt a szovjet légtérbe, kizárt a nemzetközi légtérben való lelövés - később kiderült, a lelövés szovjet légtérben történt, s a koreai kapitány rosszul állította be az egyik műszert, emiatt a gép párszáz km-rel nyugatabbra haladt, mint ahogy kellett volna,
  • a szovjet légierő összekevert egy ellenséges katonai gépet egy polgári géppel (ez egyébként veszélyes vélemény volt, de ő bátran elmondta: ugyanis a "szovjet hadsereg téved" mondat szovjetellenes kijelentésnek számított) - később kiderült, a koreai géppel együtt egy azonos típusú amerikai kémrepülőgép is volt ugyanakkor ugyanott, ez éppenhogy kihasználta a koreai kapitány tévedését, a szovjet oldal pedig nem tett meg mindent, hogy kizárja, hogy a katonai gépnek hitt célpont a valóságban egy polgári gép.




Érdekes élmény volt, persze hátborzongató is, hogy egy utas ilyen könnyen meghalhat teljesen ártatlanul.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség