A szűzesség


Nem akarok erkölcscsősz szerepbe kerülni. Eleve történelmileg nézve egy folyamat a modernista Európában a szűzesség elvesztésének korhatárában a változás.





Ma a szűzesség elvesztésének átlag életkora 15 év. Amikor pedig én voltam ebben az érzékeny korban - 80-as évek első fele - ez még 17 év volt.





Alapvetően én azt hiányolom, hogy a mai kamaszoknál kimarad egy fontos időszak: a semmi és a szex közti állapot. Mintha ismét a XIX. században lennénk, ahol a lopott csók és a házasságon belüli szex mellett más nem maradt tisztességes emberek számára.





Amikor a 80-as évek elején elmentem moziba a Barátnővel, s anyám kérdezte, mikor jövök vissza. Aztán csodálkozás, miért nem leszek otthon 6-7 órán keresztül a 2-órás film miatt. Mert éppen a mozin kívüli idő a lényeg: sétálgatni, rejtett helyet keresni, "beszélgetni".





Szóba se jöhetett semmilyen szex, bármilyen ilyen próbálkozást az átlag lány sértésnek vett volna, s akár még a kapcsolat végét is eredményezhette volna. Nem csak a szex, de bármilyen kvázi-szex is tabu volt.





Ami viszont abszolút elvárt volt minden lány részéről: átölelés, csók arcon, nyakon, vállon, simogatás minden nem erotikus részen (azaz mell és ágyék kizárva), s persze hosszadalmas csókolózás. Visszagondolva nem is értem, hogyan voltunk képesek néha másfél órás hosszan csókolózni, minden unalom nélkül.





Az már előrehaladott szerelmes viszony volt, hogy a lány a fiú ölébe ölt, s az végképp ha engedte a mellei simogatását ruhán keresztül. Az pedig, hogy meztelenül lehessen simogatni egy lány melleit, az nagyon-nagyon komoly dolog volt. Amikor egy találkára a Barátnő szokatlan módon nem testhez álló öltözékben jött, hanem tág pulóverben, először csalódott voltam, csak aztán derült ki a mesterterv: a szokásos csókolózás közben felszólított, nyúljak a pulóver alá.





Nyilván manapság is zajlik ugyanaz a fiataloknál, csak korábban, sokkal inkább a gterekkor végén, nem a kamaszkor elején. Ami ahhoz vezet, hogy nem eléggé kifejlett érzékkel jön az élmény. Mint amikor a gyereket elviszik olyan színdarabra, amit nem képes teljesen megérteni. Ez pedig érzelmi veszteséghez vezet.





Alapvetően ez a kifogásom a korai szex ellen.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség