Puzsér szépségkirálynői jópofi beszéde


Puzsér új ATV-s műsora legutóbbi kiadásában a részvénytársaságok károsságát elemzi. Semmi gond ezzel, megállapításai helyesek. Partnere, Schiffer még pontosabban fogalmaz.





A probléma az egész vége, amikor elmondja a "megoldást", hogy szerezzük vissza jogainkat, legyenek a cégek számonkérhetőek. Ez kb. olyan, mint amikor a szépségkirálynő azt mondja legyen világbéke, majd a pontosító kérdésre kb. azt válaszolja, ezentúl senki se fegyverkezzen.





A probléma nem a részvénytársaságokkal van, sőt, ha bármilyen más cégforma lenne helyettük, akkor se lenne jobb. A probléma rendszerszintű: ezt a problémát törvényszerűen ki fogja termelni ugyanis a kapitalizmus, a liberalizmus (leánykori nevükön: piacgazdaság és polgári társadalom). A piacgazdaság alapelve, hogy a piac leuralja az embert, ezek után abszurdum azon csodálkozni, hogy jé, milyen borzasztó, a piaci érdekek fontosabbak az embereknél. A polgári társadalom alapelve pedig az, hogy formális egyenlőséggel van elrejtve a valós egyenlőtlenség, mely természetesen pénzalapú. Ezek után elég furcsa azon csodálkozni, hogy minél több pénze van valakinek, annál több a tényleges joga.





Az alapkérdés nem tudomásul vétele olyan, mintha folyton fájdalomcsillapítót szednénk fájó fogunkra, de sose mennék el a fogorvoshoz.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten