A kádárista technokratizmus rögeszméi VIII. - a nyugat

Ismét nagyon cinikus, de sok tekintetben igaz gondolatok, persze csak részben.
"Érdekek vannak csak."

A nyugat hazug, nincs semmilyen erkölcsi felsőbbsége. Bedőlni a nyugati propagandának nem kisebb hülyeség, mint komolyan hinni a marxizmusban.

Magyarország kicsi ország, nem lehet meg önmagában. Valahová tartozni kell. S utoljára Mátyás korában volt reális választási lehetőség. Azóta mindig mások döntöttek arról, hogy hová tartozzunk. Jó esetben volt nagyobb mozgási szabadságunk, rosszabb esetben kisebb volt, de reális választás nincs 500 éve.

Nem az a tragédia, hogy a szovjet érdeszférába tartozunk, hanem az, hogy a Szovjetúnió egy kevésbé hatékony eszme alapján politizál, mint a nyugat. Csak ezért lenne jó a nyugathoz tartozni, semmi másért. Miféle szabadság? Már Zrínyi is csak azért harcolt a törökök ellen, mert féltette a birtokait!

Az emberiség nem ismer hatékonyabb gazdasági rendet a kapitalizmusnál. Nem harcolni kell ellene, ez olyan, mint a gravitáció ellen harcolni, értelmetlen pótcselekvés, hanem benne jó helyet kell elérni.

Kádár megértette: a gazdaságot nem lehet ideológiai alapon kezelni, ez a szakemberek térfele. Sajnos azonban az ideológia még mindig hátrálató teher.

Azt hiszem, jól láthatóan itt már megtalálható a modern liberalizmus 2 fő hazugsága:

  • a kapitalizmus valamiféle univerzális valami,

  • a liberalizmus nem ideológia, hanem valamiféle semleges ideológiamentesség.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Bolgár életszínvonal 2020