Varga ügy


Amit Varga István mondott a fideszes médiákról az sajnos teljesen igaz. Különösen a nyomtatott és az onlájn médiákra, jelentősen kisebb mértékben a tv-csatornákra.





A fideszes médiák zöme pártsajtó, ezért is rosszak. Pártsajtót olvasni ugyanis unalmas. Az ember úgy érzi mintha állandóan a választási kampány utolsó hetében lenne, s választási röplapot olvasna.





A ballibek ezt egyszerűen tényleg jobban csinálják. Az ugyanis nem pártsajtó.





Amit a legtöbben nem vesznek észre, nem csak két lehetőség van: pártsajtó és független sajtó. Ez utóbbi természetesen nem létezik, olyan ez mint Nietzschénél a jó, a jó "mi" vagyunk, a rossz meg "ők", itt ugyanaz: a független az ami tetszik "nekünk".





De nem erről van szó. A pártmédia az olyan, mely kimond egy központi álláspontot, majd azt több cikkben leírja, igazolva azt. Ilyen volt minden média Kádár alatt: csak egy dologra voltak jó, megismerni mi az éppen aktuális véleménye a hatalomnak.





De milyen a jó média? Nem független, hiszen - mint láttuk - olyan nincs, viszont ott nem az álláspont közös, hanem csak a cél, az általános irány az.





Tessék megnézni a jobb fajta ballib médiákat: a fő irányban nincs ellentmondás (lásd Orbán uralma katasztrofális, stb.), de a kritika nagyon sokrétű mégis, az egyes cikkek egymással nem értenek egyet sok kérdésben. Ilyet én a fideszes írott médiákban csak nagyon ritkán látok, s akkor is csak harmadrendű kérdésben (friss példák erre: Nagy Imre vagy Ady megítélése).





Én azt javasolnám a fideszes médiáknak, ha másnak nem, hát higgyenek saját fideszes kommentelőiknek: sokkal értelmesebben védik Orbánt, mint a profi kormánypárti újságírók.





Szóval azt hiszem, ezt akarta elmondani Varga.


Megjegyzések

  1. A Fidesz nem legyőzni akarta a ballib médiát, hanem újratermelni és most már a saját szolgálatába állítani. Lásd például, ahogy most a jobbikon kérik számon a múltját, mintha egyszerre akarnák behozni az SZDSZ 20 éves ideológiai diktatúráját, majd mi megmondjuk ki a náci.

    Vargának nagyon is igaza volt. Ez egy kézivezérelt pártmédia amire a kutya se kíváncsi. Amihez hozzáérnek szarrá válik.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség