Ballib tendenciák


Van pár magyar ellenzéki ember, akik szinte mindig helyesen látja a helyzetet, bár ezt téves narratíva keretében teszi. Az egyik kedvenvem TGM, a másik Béndek Péter.





Az egyik marxista, azon belül nyugati neomarxista, a másik hagyományos jobboldali liberális-konzervatív. Már többször írtam mindkettőjükről.





Most Béndek zseniális új cikke ihletett meg. Abszolút helyes elemzés, persze a szerző céljait teljes mértékben elutasítom. Nem ismertetem a rövid cikkket, csak inkább hozzáfűzök.





A szerző elkeseredetten veszi észre, hogy az ellenzék gondolkozó része milyen irányt vett. Béndek azért jobb TGM-nél ebben a viszonylatban, mert ő nagy mértékben mentes a kulturális progresszivízmustól - ezt tévesen kulturális marxizmusnak szokták nevezni -, így ez nem befolyásolja elemzései értékelését.





Magam is sokan kritizáltam a "baloldalt", hogy jobboldali. Figyelem: a szó eredeti értelmében a baloldal/jobboldal gazdaságpolitikát jelent a modernitáson belül, azaz a jobboldal a tőke oldalának támogatását jelenti, míg a baloldal a munka oldalának támogatását, s semmi egyebet. Ezen belül, pontosan e mellett minkettő lehet még 2 tengely mentén megosztható: demokrata/antidemokrata és progresszív/tradicionalista. Szerintem ez a 6 típusjellemző alkotja meg a teljes képet. De erről írok még részletesebben legközelebb.





Az első halvány fecske Botka volt 2017-ben, aki megpróbált óvatosan balra nyitni. Saját tábora hurrogta le szinte azonnal, a "baloldal" mögött álló nemzetközi tényezők erős tapsolása mellett. Gyakorlatilag a teljes magyar ballib megmondóembersereg Botka ellen foglalt állást.





A csúnya választási vereség azonban nem lehetett tovább vinni a diktátumot. Nem lehetett immár megállítani azokat, akik felvetették, a "ballib" szó egy hazugság, mert nem lehet az ember egyszerre baloldali és jobboldali, s nem lehet jobboldali politikát vivő baloldal, továbbá Orbán nem azért népszerű, mert valamiféle titokzatos erők ezt így rendelték, hanem mert a komoly politikai erők közül a Fidesz politikája a leginkább balos, márpedig a magyar nép erősen balos.





Tehát megérett a paradigmaváltás. Korábban a ballib konszenzus 2 egymásnak ellentmondó pontban kritizálta Orbánt:





  • kommunista, azaz balos, hiszen nem enged utat a szabad piacnak, hanem államosít, bevatkozik a gazdaságba, miközben a "modern baloldal" piacpárti,
  • jobboldali, mert feudális.




Természetesen mindkét érv baromság. Egyrészt a modern baloldal nem piacpárti, hiszen ha az lenne, akkor jobboldlai lenni, ami önelletmondás, ez kb. olyan, mintha a húsevőket modern vegetáriánusoknak neveznénk. Másrészt, ami feudális az eleve kívül van a modernitáson, s nem nevezhető se balnak, se jobbnak.





A ballib oldal lázadói hatására a ballin konszenzus összeomlott, s bár a ballib megmondóemberek seregletének egy komoly része ma is rosszallással figyeli ezt, ma kezd megjelenni az új narratíva:





  • a Fidesz neoliberális, azaz jobboldali, tehát csak látszólag baloldali,
  • igenis el kell különíteni a liberalizmust a baloldaltól, a kettő ellentétes.




Az előbbi érvben még van is valami igazság, a Fidesz valóban nem baloldali, hanem a liberális rendszeren belül egy másik modellt épít, ami ugyanolyan liberális modell, mint amit a hagyományos ballib eszmeiség akar, csak annak másik verziója: a fejlesztő nemzeti kapitalizmus modellje szemben az idegen tőkén alapuló globális kapitalizmuséval. Az utóbbi érv meg nyilván evidencia, nincs mit elemezni rajta.





Én természetesen nem hiszem el a ballibeknek, hogy valóban megváltoztak volna, azaz mindezt csakis taktikai félrebeszélésnek hiszem, de ennek ellenére mindez nagyon pozitív fejlemény. S Béndek cikke bizonyítja: így is rettegést vált ki a meggyőzéses liberálisokból, hogy ez a narratívaváltás megkezdődött. Ha ugyanis kieresztették a szellemet a palackból, azt már nem lehet visszaterelni.





Béndek azt mondja: "A kapitalizmus elleni látens küzdelem a tolvajok oldalán [ez a Fideszt jelenti], az implicit bírálat a progresszív oldalon és az explicit marhaságok a romantikus kommunista portálokon mind a működő társadalmak modus vivendijét, a kapitalizmust ássák alá" ami teljesen igaz. S tegyük hozzá: nagyon pozitív folyamat, persze Béndek szemszögéből ez szörnyű negatívum.





Ugyanis ha folytatják ezt a vonalat a ballibek, azzal megszűnnek ballibek lenni, azaz saját magukat likvidálják. Ezért is volt a pánik Botka ellen 2 éve: semmitől se féltek jobban a nemzetközi nagyurak, mint attól, hogy az ellenzékben is lesz egy Orbán...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Bolgár életszínvonal 2020