A konzervatív rémálom


Béndek Pétert őszintesége miatt szeretem. Amit a szabványos ballibek elhalandzsáznak, hiszen nem mondhatják ki nyíltan, azt Péter bátran és nyíltan kimondja. Friss cikke jó példa erre, leírja teljesen nyíltan mit szeretne a balos progresszívizmust és a populizmust egyaránt elutasító nyugati liberális-konzervatív keménymag.





Péter ugyanis jobboldali, őszintén az, persze nem a szó magyar, hanem nyugati értelmében. Azaz elveti a balos narratívát, mind annak újmarxista, mind annak zöld verziójában.





Lássuk is mik a béndekista konzervatív ideális állam jellemzői, íme a 3 legfontosabb:





  • minimalista állam, mely nem terpeszkedik az emberekre, kizárólag olyan feladatokat lát el, melyek egyszerűen nem oldhatók meg alacsonyabb közösségi szinten, pl. külpolitika, honvédelem, a nyomor megakadályozása,
  • minden szinten szabad, versengő autonóm közösségek, melyek ugyanakkor együttműködnek egymással (!), ezek létrehozzák spontánul az erkölcsi rendet,
  • az egyéni szabadságba az állam csak az egyéni szabadság végett avatkozik bele. lásd önhibájukon kívül érdekérvényítésre képtelenek védelme.




Most hagyjuk, hogy ezek az elvek önmagukban is ellentmondásosak, plusz egymásnak is ellentmondanak, csak azt nézzük, mit jelentene mindez a gyakorlatban.





Mit jelent a minimalista állam? Azt, hogy mindent a társadalom anyagilag legsikeresebb tagjai döntenek el. S velük szemben mindenki más védtelen, hiszen az állam csak bamba külső szemlélő. Gyakorlatilag az ógörög oligarcha modern változata ez.





Mit jelent a versengés a közösségek között? Azt, hogy valaki nyer, más meg veszít. Ugyanis minden verseny eredménye ez. S a győztes erkölcse kötelező lesz mindenkire aztán. Nos, ez a klasszikus liberális modell, mely soha, sehol nem volt működőképes.





A legnyomorultabbaknak mégis segít az állam. Mit is jelent ezt? Azt a modellt, ahol az oligarchia vezetői a társadalom pénzén megveszik a legszegényebbeket, s fegyverként használják őket mindenki más ellen. Ez már a jóléti állam modellje, mely pontosan abban bukott bele, hogy míg az elit könnyedén kivonja magát a szigorú szabályok alól, addig a középosztály és a dolgozó szegények erre képtelenek.





De mi is az állam célja a valóságban, azaz a liberális-konzervatív rémálmok világán kívül?





Ez a program a Reagan, Thatcher, Clinton, Blair, Pinochet féle tervel elismétlése. Természetesen senkinek se jó, pár nagytőkést leszámítva. Sőt, Magyarországon még nekik se lenne jó, mert a magyar nagytőkések se lennének képes érvényesíteni érdekeiket a náluk sokkal erősebb nyugati befektetőkkel szemben.





Magyarul: mindez egy félgyarmati irányítás modellje. Ami persze személyesen jó lenne a béndekeknek, hiszen ők zsíros állást kapnának mint tanácsadók nagy nyugati befektetők budapesti képviseletein.





Péter egyébként az I. Orbán kormányzat alatt fizetett kormánytanácsadó volt. Ezt csak azoknak, akik - akár fideszes, akár ellenzéki oldalról, s akát dícsérőleg, akár kritikaként - azt állítják, a 2010 előtti Fidesz ugyanaz volt, mint a 2010 utáni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség