A kamumonarciák új fokozata


A monarchia egy ősi intézmény. Arról szól: egy személy viseli a felelősséget egy egész közösség felett, ezt nem a néptől kapja, hanem a hagyománytól.





Modern verziójában megoszlik a hatalom a monarcha és a nép között, egyik se döntésképes a másik nélkül.





Legújabb, liberális verziójában a monarcha az udvari bohóc szerepét játssza, azaz nagyobb ünnepeken megjelenik és erősen mosolyog, hérköznapokon pedig rákos embereket, árvákat, s a kóbor kutyákat simogat, majd időnként műbotrányt rendez, hogy legyen miről beszámolniuk a bulvármédiákban: pl. a szigorú hagyományt megszegve, csütörtökön kék helyett sárga alsógatyát vesz fel, majd elmegy pingvint etetni, pedig a szabály szerint éppen lovagolnia kellene.





Sose értettem a liberális kamumonarchia értelmét, de hívei azzal védték: ez valamiféle nemzeti kontinuitást jelez, a monarcha egyfajta élő és mozgó zászló, címer és himnusz.





Most az Angliai Köztársaságból érdekes hírek érkeznek. Az ottani kamumonarchia egyik neves tagja, Harry "herceg" visszavonul a nemlétező monarchikus feladatoktól, majd magánember lesz.





Na most, ez érdekes. Ugyanez ha egy királyi családtag lemond, annak a tisztességes neve abdikáció. Ezt nevezett kamuherceg is megtehetné, semmi akadálya, majd valódi neve - Henry Mountbatten-Windsor - alatt lehetne belőle valós magánember. Sőt, erre azt mondanám: gerinces cselekedet.





Ami viszont most történt, az magyarul kb. az, hogy "ezentúl ne keressetek. de a lóvét utaljátok továbbra is rendszeresen!".





Röhej. Masszív röhej.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten