Modellek


Sose szerettem a pornót, ezért nem is fogok írni róla. De mi is a határvonal a pornó és az erotika között. Az, hogy a pornó szexet mutat be nyíltan, míg az erotika sosem.





Az erotika is lehet keményebb és puhább. A választóvonal az, hogy a puhább verzió szexet közvetve se mutat be, sőt a meztelenség se öncélú.





Én azt hiszem, ami több a puha erotikánál az nem művészet. Nem feltétlenül pornó, de nem művészet, mert lehet pl. vallási kultusz része is.





De mondanivalóm a technikai modernitásra vonatkozik, ahol fénykép, videó, vagy élő előadás formájában hús-vér modellek vannak. Mert hiszen egy mai szemmel akár pornografikus szobor modellje mégse áll olyan közvetlen kapcsolatban a kész szoborral, mint egy film és annak szereplője.





Az élő előadás természetesen létezett a modernitás előtt is. Az ókori Görögországban voltak vetkőző vagy eleve meztelen táncosnők, ezt azonban kizárólag rabszolganők végezték. Az ókori Rómában már szabad nők is foglalkoztak ilyesmivel, de az ilyen nők társadalmi megbecsülése nagyon alacsony volt.





Manapság a helyzet abszolút hasonló: a profi sztriptízes szakma jellemzően a prostitúció mellékága vagy bevezető szakasza.





Ami az erotikus videót, képet illeti, már megvan a határvonal a prostitúció felé, azaz nem feltétlenül van átjárás.





Ami a megfigyelésem ezen a téren az a modellek viselkedésének különbözősége. Ha egy modell tényleg csak modell, azaz nem vesz részt semmiféle prostitúcióban, de pénzt kap a modellkedésért, akkor nagyon-nagyon ritkán képes természetes lenni, én ezt úgy hívom "látszik az arcán a pénzszag". Van egy tipikus modellhiba: kurvásan igyekszik viselkedni a nő. Mert szinte minden nő imádja, ha fényképezik, de sokan azt hiszik, nem elegendő a normál nőiességük, kell még rájátszás is, valami természetellenes póz, jelek, arcjáték.





Astarte Sarah (Budapest, 2007)




Amikor egy amatőr modell nyilvánosságra hozza képeit - nagyon sok nőnek vannak képei, de ezek a legtöbb esetben nem lesznek soha nyilvánosak -, azonnal észrevehető: a legtöbb alkotás természetes, nem megjátszott. Legalább olyan módon, ahogy egy divatlapba készített fotó más, mint egy normál utcai fotó.





A kamaszlányok nagy problémája, hogy folyamatosan a megcsinált, mesterkélt képekbe ütköznek, így komolyan elhiszik: ez a helyes út, ezt kell követni. Azt hiszem, hogy a pornó térnyerése a normál nőiesség rovására leginkább a fiatal lányokat károsítja meg.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség