Sajnos ezt nem értik


Nézem a Háttérkép múltkori adását, s csodálkozva látom, Bayer és Boros egyáltalán nem értik a háttér képét, s az azt értő Bogár magyaráza alapján se értik.





Bogár László valószínűleg a legokosabb ember a fideszes holdudvarból, ezt sokszor tapasztaltam.





Bayer okos ember, de nem lát messze, mert érzelmei a földhöz szögezik, ami miatt nem látja meg a nem közvetlen összefüggéseket.





Természetesen az amerikai elnökválasztásról szóló részre utalok.





Nyilván marha egyszerű mindent betuszakolni a "jó jobboldal" és a "csúnya baloldal" narratívába, csak éppen ennek semmi értelme. Ezzel nevezetesen hatalmasat bukott már Bencsik András is 20 éve, amikor lapjában 2000-ben erősen lelkendezett a "nemzeti" Bush mellett, a "komcsi" Al Gore ellenében, majd jött a pofára esés: Bush emberei még keményebben nyomták az akkori Orbán-kormány elleni szöveget, mint az ellenfele.





Ugyanilyen marhaság a kommunistázás, mely eleve a másik oldal agyatlan fasisztázására a viszontválasz, de kb. ugyannyit is ér, nagyjából semmit.





Szóval mi is a helyzet Amerikában. Az amerikai liberális demokrácia arról híres, hogy még kevésbé ad választási lehetőséget, mint egy nyugat-európai liberális demokrácia. Amerikában van két rendszerpárt, köztük a különbség mikroszkópikusan se látható, s minden más alternatíva hatalmi szóval el van fojtva. Ez a hatalomkoncentráció akkora, hogy még a kiutat keresők is kénytelenek a rendszeren belül lázadni.





A republikánusok esetében hatalmas jelentőségű esemény volt Trump győzelme, mert a fősodorral szemben győzött, fő ellensége saját pártja volt. Ez akkor is igaz, ha azóta a fősodor beállt mögé, próbálva enyhíteni a Trump által okozott "kárt".





Szóval nem komcsizni kell az egyébként nem is kommunista Bernie Sanderst - politikai álláspontja kb. olyan, mint egy skandináv szocdemé -, hanem örülni annak, hogy immár az amerikai demokrata pártbam is vesztére áll a liberális fősodor.





Ha az USA-ban - a világliberalizmus egyetemes központjában - annyira megrendül a liberális narratíva, hogy az mindkét rendszerpártban immár képtelen akaratát érvényesíteni, az olyan hatással lesz a liberális eszmére, mint a kommunista eszmére volt Gorbacsov peresztrojkája: megsemmisítő erejű.





S lám, Orbán se érti, lásd a mondatát, hogy "a liberális az a diplomás kommunista".






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség