A pánik hatásai


A járvány miatti pánik hatásai sokfélék lehetnek. Ami biztos: a világrendszer meg fog változni. A kérdés: mennyire és milyen irányban.





Ez a kérdés is felmerült a Kötöttfogás legújabb adásában.





Dévényi úgy tesz, mintha nem értené. Lukácsi adja magát: hitet tesz gazdái mellett, hogy ügyük örök és lebonthatatlan. Pörzse nem mer megszólalni, mert nem tudja, most éppen korábban nyilas vagy új, liberális énjét kell elővennie. Csintalan, aki mindig megjátssza az idiótát, most nem bírja, így tesz egy bátortalan, értelmes megjegyzést.









Puzsér az, aki kifejti részletesebben. Ő az az ember, aki érti, de mégis csodára vár. A Puzsér-féle világképben van egy olyan jó liberalizmus, mely valami természetfeletti módon nem úgy viselkedik, ahogy a liberalizmus. Puzsér olyan mint azok a kommunisták, akik azt állítják, a kommunizmus alapelvei kiválóak, Marx nem tévedett (esetleg apróságokban tévedett, de az alapokban nem), s mindig sajátos külső okok miatt nem valósult meg az "igazi" kommunizmus. Szerintük se a szovjet rendszer, se a kínai, se a kubai, se a Rákosi-féle, se a Kádár-féle nem volt jó, sőt rossz volt, de majd mindjárt lesz valami egész más, az igazi kommunizmus. Puzsér ugyanez liberálisban: semmi se volt eddig jó, rossz mind a konzervatív, mind a progresszív verzió, de most majd minden letisztul, s eljön a jó liberalizmus.





Közben pedig részletesen elmondja, mik a liberalizmus alapvető hibái! Elmondja, a politikára rátelepedett a gazdaság. Ami színigazság, dehát éppenhogy liberális alapelv a miniatűr állam, mert a piac mindent megold. Elmondja, a pénzből pénzcsinálás nem vezet sehová, mert a valóságtól való elszakadásnak nagy ára van, amit előbb-utóbb meg kell fizetni. Dehát éppenhogy az anyagi siker az egyetlen érték a liberalizmusban.





Szóval Puzsér olyan vegetáriánus, akinek vegetáriánizmusa nem vezet a húsevés kizárásához.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség