Oroszország közigazgatása


Oroszország közigazgatási felosztása érthetően.





A látszólag bonyolult beosztás a valóságban sokkal egyszerűbb. Az ország 82 legmagasabb szintű, önkormányzattal rendelkező területi egységre oszlik, ezek közül:





  • - 3 szövetségi város,
  • - 9 határterület,
  • - 46 terület,
  • - 22 köztársaság,
  • - 1 autonóm terület,
  • - 1 autonóm körzet.




A határterület szimpla történelmi elnevezés, egyes új területeket neveztek így el még a cári időkben, aztán ez átöröklődött a szovjet korba, majd a mai korba.





A szövetségi városok olyan városok, melyek területi jelentőséggel bírnak, vesd össze magyar megye és megyei jogú város.





Jogilag semmilyen különbség nincs terület, határterület, s szövetségi város között.





A köztársaság az egyetlen, melynek státusza jogilag más. De facto a köztársaság olyan terület, melynek fokozott önkormányzati joga van. Ezen túl a köztársaság jelképesen is magasabb státuszt élvez, Oroszországon belüli államnak számít, így joga van önálló nemzetközi kapcsolatokra (nyilván nem sértve az oroszországi alkotmányt), valamint valamely kisebbség(ek) érdekeit vézdi, ez abban is megnyilvánul, hogy az oroszon kívüli más hivatalos nyelvet is elfogadhat a köztársaság (ezt meg is tette a 22 köztársaságból 21), továbbá az egyes hivatalos elnevezések mások: pl. a köztársaságok alkotmányát "alkotmánynak" nevezik, míg a többi közigazgatáso egységét "alaptörvénynek", ugyanez a közigazgatási központ esetében, "főváros" és "székhely", valamint a helyi végrehajtó hatalom vezetőjének a címe az egyik esetben "vezető", a másikban "kormányzó", s még több hasonló jelképes eltérés, mely a köztársaság nagyobb jogát jelzi.





Az autonóm terület "félúton" van a normál terület és a köztársaság között. Maradvány a szovjet korból. Lassan az összes volt autonóm terület vagy köztársasággá lett emelve, vagy elvesztette speciális státuszát, valamely terület normál részévé lett. A jelenleg még létező egyetlen autonóm terület is csak jelképes jellege miatt van meg, mivel ez a Zsidó Autonóm Terület.





Az autonóm körzet bonyolultabb ügye. Ebből jelenleg 4 van, de közülük csak 1 önálló egység, a másik 3 valamely terület része. Az autonóm körzet olyan mint egy csökkentett jogkörű autonóm terület. Viszont mind a 4 autonóm körzet közvetlenül képviselve van szövetségi szinten, az a 3 is, mely valamely terület része. Ezért írják egyes források, hogy Oroszországnak nem 82, hanem 85 legmagasabb szintű közigazgatási egysége van.






világoszöld - köztársaság, piros - terület / határterület / szövetségi város, sárga - autonóm terület, rózsaszín - terület részét alkotó autonóm körzet, sötétzöld - terület részét nem alkotó autonóm körzet





orosz többség: piros - 90 % felett, rózsaszín - 80 % felett, lila - 70 % felett, narancs - 60 % felett, sötétsárga - 50 % felett, zöld - 50 % alatti relatív többség
fehér - nincs orosz többség





ahol az orosz nép kisebbségben van: zöld - 10 % alatt, sárga - 20 % alatt, piros - 30 % alatt, rózsaszín - 40 % alatt
fehér - orosz többség

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség