A járvány pozitívumai


Három fontos pozitívuma is van a mostani járványhelyzetnek.





Az első: a liberális demokrácia ismét igazolta, nem működőképes rendszer. A gyenge államhatalom nem képes gyorsan, hatékonyan intézkedni. A következtetés: gyenge éjjeliőr állam helyett bivalyerős államra van szükség.





Másodszor: a liberális demokrácia gazdaságilag is igazolta, alapjai tévesek. A kevesek gazdagodására, mindenben profitot kereső, szabad piaci elvekre alapuló rend emberellenes. A legkisebb vészhelyzetben minden összeomlik, s - furcsa módon - az állam kezd el intézkedni, nem a szabad piac láthatatlan keze. A következtetés: piacgazdaság helyett tervgazdálkodásra van szükség. Ne tessék a szótól megijedni, a tervgazdálkodás nem feltétlen a szovjet rendszert jelenti, ahol ez azt takarta, hogy kevés állami cég kevés és rossz minőségű terméket gyártott, majd ezekért sorba kellett állni. A mai kínai modell is tervgazdálkodás: magas minőségű, bőséges termelés, magántőke részvételével, de a stratégiai döntésekben és az gazdaság általános kérdéseiben a piacnak és a magántőkének kuss van, ez ugyanis az állam kizárólagos feladata. Szakítani kell teljesen azzal a téveszmével, hogy a gazdaság kívül áll a népszuverenitáson. A nagytőke szarvát le kell törni, a hisztiző filantrógereket pedig átnevelő táborokba kell utalni.





A harmadik: a marhaság narratívájának vége. Amikor ostoba skandináv, Sorosba szerelmes kamaszok elmebaja miatt "vészhelyzet" van kihirdetve - tessék utána nézni, az EU tavaly november 19-én tényleg vészhelyzetet hirdetett ki Gréta Thorzonborz sugalmazására, s ez nem vicc! -, akkor vajon mi van, ha tényleg vészhelyzet van, akkor mit kell kihidetni?






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség