Feltétel nélküli alapjövedelem


Egyes ballib körök szerint az alapjövedelem bevezetése csak politikai akarat kérdése. De mi a valóság?





A magyar költségvetés éves kiadása jelenleg kb. 21 billió Ft.





Magyarországon él kb.7,5 millió felnőtt és 2,5 millió gyerek.





Ha mondjuk azt mondanánk, minden felnőtt kapjon 200 ezer Ft havi feltétel nélküli alapjövedelmet (kb. ez az az összeg, mely teljesítené a FNA célját, azaz biztosítaná az alapvető megélhetést), s minden gyerek meg a felét, az éves szinten éppen 21 billió Ft.





Azaz semmi másra nem lenne pénz, a költségvetés teljes kiadási oldala a feltétel nélküli alapjövedelemre menne el.





S ebben az esetben is csak akkor lenne ez az összeg elég, ha mindent kiváltana, pl. minden segélyt, sőt a nyugdíjat is, márpedig már ez is igazságtalan lenne. De ha ezt félre is tesszük, akkor is: az állam nem tudna semmilyen közszolgáltatást, se saját magát finanszírozni.





Vajon ha azt mondanánk azt emebereknek, ezentúl minden egészségügy és oktatás fizetős lesz, a közlekedés csak magán lesz, s az állam minden szolgáltatást abbahagy, pl. nem lesz rendőrség, bíróság, stb. se, ill. csak önköltséges alapon, s cserébe mindenki kap havi 200 ezret, a nagy többség mit reagálna? Nemet mondana a projektre.





Nem véletlen, hogy alapjövedelem csak olyan országokban létezik, ahol hatalmas gazdagság van viszonylag kis népességgel. Egyes olajállamok ilyenek. Pl. Kuvait minden felnőtt állampolgárnak fizet havi 1 millió Ft körüli alapjövedelmet. Ezt kb. 900 ezer ember kapja, ennyi a felnőtt kuvaiti állampolgárok száma, s ehhez van egy hatalmas olajvagyon, mely képes mindezt finanszírozni.





Egyébként elvileg semmi gond az alapjövedelemmel mint elképzeléssel. Hozzá azonban a kapitalizmus megszüntetése szükséges alapfeltételként.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség