Manicheista maradvány


Annak idején, vagy 40 éve már egy orosz ismerősöm mesélte, hogy amikor elmondta mélyen hívő nagymamájának, hogy repülőgépen utazott, a nagymama halkan azt mondta neki "ezt nem szabad terjesztened, de tudnod kell, repülőgépek a valóságban nem léteznek, csak a kommunisták találták ki az egészet".





Most valami hasonló érzésem van, csak a helyzet rosszabb.









Egyes ortodox egyházi vezetők - szerencsére egy kisebbség csak - teljesen komolyan marhaságokat beszélnek. Pl. azt, hogy mise alatt nem lehetséges fertőzést elkapni, megt szükségtelenek a higiéniai intézkedések, hiszen az anyag képtelen ártani a szellemnek.





Szeretném megjegyezni, a kereszténység létező első 4 évszázadában két ellenséges eszme ellen harcolt: a gnoszticizmus és a manicheizmus ellen. A manicheizmus állítása, hogy az anyag rossz és a szellem jó, s ezek között valamiféle állandó küzdelem zajlik. A kereszténység támadta ezt a nézetet mindig, hiszen a keresztény tanítás szerint egyetlen Isten van, s neki neki semmilyen vele egyenrangú ellenfele, s persze az anyag nem rossz, hanem az isteni teremtés eredménye.





Az olyan keresztényellenes mágikus álláspontokról nem is beszélve, hogy a templom belseje kívül állna az anyagi világon. Hiszen semmi se áll kívül az anyagi világon, a szó tág értelmében Isten is része, ill. fordítva: az anyagi világ Isten része, közvetve.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség