Raszputyin


Nem az ember, hanem a dal a Boney M. együttestől. Amikor a magyar cenzúra nagyot bukott.





A Boney M. együttes a 70-es és 80-as évek második legnépszerűbbje volt a könnyúzenei kategóriában, azon belül is a diszkó-pop stílusban. A Boney M. egyébként egy német együttes volt, Németországban szerveződtek meg, de mind az eredeti 4 tagjuk karibi volt, majd a 80-as évektől lett egy afrikai ötödik tag is.





A diszkó-pop stílus volt az, melyet sose tiltottak a kommunista államokban, sőt még támogatásban is részesült sok esetben. Itt a szövegek jellemzően banálisak voltak, s mindenképpen teljesen politikamentesek. A rock vagy a - Magyarországon nem annyira, de pl a Szovjetúnióban csúcsnépszerű "bárd" stílus - veszélyes volt, ott lehetett tartani az esetleges "helytelen" mondanivalótól, de a diszkó-pop esetében nem kellett aggódni.





Az éber magyar cenzúra azért nyitva tartotta a szemét. A magyar előadókkal persze nem volt gond, minden dalszöveg engedélyeztetésen ment keresztül, de a nyugatiakra odafigyeltek.









Szóval amikor megjelent 1978-ben a Rasputin című dala ennek az együttesnek, a magyar hatóság reagált: hűha, ez a dal gúnyolódik az orosz történelmen, majd a dal utolsó sora meg egyenesen az, hogy "ó, ezek az oroszok!"! Így a dal gyorsan le lett tiltva magyar rádióban (akkor, ugye, ebből 1 darab volt), sőt a határon elkobozták az ezt a dal tartalmazó lemezeket is.





A röhej: a szovjet elvtársak nem érezték gúnyosnak a dalt, hanem éppen ellenkezőleg: pozitívan értékelték, hogy a kor második legnépszerűbb nyugati együttes orosz témát dolgoz fel. Plusz még az is benne van a dalban, hogy az orosz férfiak jó szeretők. Szóval nem tiltás lett, hanem Boney M. lett az első nyugati pop együttes, mely meghívást kapott, majd koncertezett a Szovjetúnióban.





De a magyar cenzúra nem reagált, maradt a letiltásnál még évekig, valószínűleg presztízsokokból már.






https://www.youtube.com/watch?v=me1EwX5uxpU
a Boney M. 1978-ban Moszkvában




A mai Oroszország egyébként valószínűleg a világ egyetlen helye, ahol a 70-es, 80-as évek diszkósztárjai képesek tízezres koncerteket szervezni. Hihetelenül népszerű máig a pop-diszkó zenei kor arrafelé.






https://www.youtube.com/watch?v=_AaTvyIuvE0
a Boney M. 2014-ben Moszkvában (az eredeti tagokból már csak 2 hölgy aktív)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten