Mocskos kezek Belarusz határainál


Belarusz az egyetlen kelet-európai ország, mely elkerülte a gyarmatosítást. Igen, még Oroszország se tudta elkerülni ezt a sorsot, a 90-es években Oroszország kőkemény liberális irányítás alatt áll és a nyugat csicskaállamaként funkcionált. Ez ma már múlt, azóta Putyin sikeresen visszaszerezte Oroszország függetlenségét és szuverenitását. Belarusz viszont sose került ebben a szomorú sorscsapásba.





Hogyan is? 1991-ben Belarusz kilépett a Szovjetúnióból, kinyilvánítva függetlenségét (a gyakorlatban ez 1992-ben lépett hatályba). Az orosz vezetésnél jóval óvatosabb belarusz vezetés már a kezdetben várakozó álláspontot foglalt el, látva milyen gazdasági katasztrófát okoznak Oroszországban a nyugat által követelt "reformok". Már a kezdetben a 2 fő politikai erő szuverenista volt, s a nyugatmajmoló erők kispártnál sose tudtak nagyobbra nőni.





Az orosz és az ukrán zuhanás hatására azonban Belarusz 1994-ben teljes fordulatot hajtott végre, a nyugatnak tetsző reformok helyett a nép érdekeit helyezte első helyre a belarusz vezetés. Ezt megerősítette jelképeiben is az 1995-ös népszavazás, mely a függetlenségkori zászló helyére visszaemelte a szovjetkori belarusz zászló új verzióját (ez a szovjetkori zászló kommunista jelképek nélkül).





zászló (1991-1995)




zászló (1995-)




Azóta Belaruszban "diktatúra" van, értsd: a vezetés nem azt teszi, ami jó a nyugatnak, hanem azt, ami jó a belarusz népnek.





Persze emiatt számtalan alkalommal igekeznek a belaruszellenes külső és belső erők destabilizálni az országot. Jellemzőn százfős, de milliárdokkal finanszírozott csoportok igekeznek "forradalmat" kirobbantani. A jól ismert receptek alapján, lásd Saul Alinsky.





Jelenleg, 2020 májusa óta kétségtelenül az eddigi legsikeresebb provokáció zajlik, a koronavírus helyzetet kihasználva sikerült átverni sok embert, így most a belaruszellenes liberális erők képesek immár akár 15-20 ezer fős tüntetéseket is szervezni, ami hatalmas eredmény, korábban az 1 ezer főt se voltak képesek elérni.





A mozgató kéz persze ugyanaz. Az mely Szerbiában akarja megdönteni a demokratikus kormányt, ugyanaz, mely Hongkongban hazaárulókat cukkol. A világ urai nehezen tűrik, hogy Belarusz népe ellenáll a gyarmatosításnak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten