Miért nem vagyok jobboldali?


Minden más híreszteléssel ellentétben, a "jobboldal" és "baloldal" szavaknak nincs értelmük a polgári kor előtti időkben.





A baloldal-jobboldal elhatárolódás jelentése: hol áll a tőke-munka ellentétben. A baloldal a munka oldalán áll, s két fő verziója:





  • mérsékelt baloldal (középbal), mely elfogadja a polgári, liberális demokráciát, annak gazdasági rendszerével együtt, s abban hisz, hogy benne reformokat kell végrehajtani a nagyobb újraelosztás, ezáltal a nagyobb társadalmi igazságosság érdekében - a tipikus példa erra a szociáldemokrácia, annál jobbra állnak a szociáliberálisok, balra pedg a manapság elsősorban zöld progresszívek,
  • radikális baloldal (szélsőbal), mely a polgári, liberális demokráciát meg kívánja dönteni, mert azt állítja, annak gazdasági rendszere nem reformálható - a tipikus példa a kommunisták, annak több változata, s még radikálisabbak az anarchisták.




A jobboldal ezzel szemben a tőke oldalán áll. Ennek mértéke változó. A hagyományos liberálisok a tőke mindenhatóságában hisznek (különösen a libertáriánusok), míg a másik oldalon a kereszténydemokraták (s különösen a keresztényszocialisták) a keresztény értékeket igyekeznek keverni a liberális elvekkel.





Az külön kérdés, hogy a jobboldal a társadalmi (azaz nem gazdasági) kérdésekben hol áll: így vannak progresszív jobboldaliak és konzervatív jobboldaliak.





A szélsőjobb egy nagy kakukktojás, mert jellemzően egy sor alapvető jobboldali értéket nem fogad el. A "szélsőjobb" név amolyan jobb híján talált elnevezés, mivel valahogy el kellett határolni őket a szélsőbaltól.









Ha nagyon kellene választani, a keresztényszocializmust választanám, de aláhúzom: ez egy inkoherens, alapjaiban téves eszme. Azért választanám, mert picit kevésbé téves az összes többinél:





  • a szélsőbal abban téved, hogy a polgári állam alapgondolatát elfogadva, arra építve akar valami újat,
  • a szélsőjobb abban téved, hogy egy eredendően liberális eszmét, a nacionalizmust turbósítja fel,
  • a középjobb és a középbal pedig a polgári modell igenlésében téved;




valójában tehát nem akarok ezek közül választani.





Az alapprobléma a polgári demokrácia, a liberális eszme, így ezek következetes és koherens elutasítása nélkül nem látok megoldást. Ez az eszme eddig nem nyert pontos kifejtést, bár voltak rá próbálkozások mindig.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség