A skandináv modell


A szocdemek kedvence a skandináv modell. Szocdemek alatt a valódi szocdemeket értem (mondjuk az Új Egyenlőség körét), s nem a magukat szocdemeknek hazudó liberálisokat (lásd MSZP, DK, stb.).





Azt mondják a szocdemek, hogy mindennek a kulcsa a nagyobb újraelosztás, mely egyrészt a gazdagoktól pénzt ad át a szegényeknek, másrészt a megnövekedett állami bevételekből kiváló oktatás biztosítható mindenkinek, márpedig ez az új nemzedékeknek esélyegyenlőséget ad. Majd mindezek eredményeképpen lesz egy magas életszínvonalú, viszonylag egyenlő, nyitott és korrupciómentes társadalom. (Szerencsére legalább azt a ballib mítoszt nem ismételgetik a szocdemek, mely szerint előbb meg kell szüntetni a korrupciót, majd a korrupciómentesség jólétet teremt, szerintük a korrupciómentesség a jólét után lehetséges.)





De nézzük is a valóságot inkább!





Ha a jólét szintje alacsony, akkor nagyobb újarelosztással nem a jólét lesz elosztva az adott országban, hanem a szegénység. Magyarország szintje a legszegényebb skandináv ország (Finnország) szintjének 39 %-a, a leggazdagabbnak (Norvégia) pedig 19 %-a.





Szóval nagyobb újraelosztással nem lesz nagyobb a jólét. Talán a legszegényebbek kicsit jobban járnak, a leggazdagabbak meg kicsit rosszul, a középréteg meg nagyon rosszul. Hozzáteszem: ez már ki lett próbálva Magyarországon, 1990--2010 között volt olyan is, hogy 50 % SZJA volt a legfelső bérketagóriában, ez már a skandináv legfelső adókulcshoz közelít (Svédorszában ma a legnagyobb jövedelmeket 57 % adó terheli). Ez az adókulcs Magyarországon eredményezett skandináv életszínvonalat? Nem.





Ami pedig az oktatást illeti, ha egy szegényebb ország magasszintű oktatást tart fenn, annak eredménye nem az, hogy növekszenek a bérek, hanem az, hogy növekszik az agyelszívás az adott országból, hiszen ez az ország nem tud olyan bérszintet ajánlani, mely versenyképes lenne a leggazdagabb országokéval.





Szóval a szocdem modell alaptalan, értelmetlen. Nem azért van jólét Skandináviában, mert ott szocdem modell van, hanem eleve jólét van, melyre történetesen ráépült a skandináv modell.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség