Miért változott meg a Fidesz?


Valójában ez a kérdés értelmetlen, mert a politikában a mi számít, nem a miért.





Én még erősen emlékszem a 2008-as Orbánra, aki akkor még hevesen küzdött a liberális oldalon. Az akkori Fidesz-narratíva az volt, hogy a liberális demokrácia és a nyugati értékrend nagyszerű dolgok, de a rohadt komcsik rosszul csinálják, meg korruptak, plusz barátkoznak a sátáni oroszokkal. Szinte szórul szóra ugyanaz, mint a ballib narratíva Orbánról.





Mivel most az amerikai elnökválasztás hangulatában élünk, emlékezzünk vissza a 20 évvel ezelőtti Bush-Gore csatára. Akkor az akkori fideszes holdudvar volt olyan naív, hogy komolyan elhitte, ez a nemzeti erők és a komcsik harca, s a Bush győzelmére úgy tekintettek, mintha Orbán is nyert volna az USA-ban. Pedig hát ez csupán egy magyar szempontból teljesen érdektelen baráti harc volt a liberális elit belső klubjában.





Aztán 9 évvel később, 2009 során valami történt Én azt hiszem, Orbán akkor döbbent rá valamire, esetleg csak megérezte a történelem változó szelét, s óvatosan vitorlát vetett az új irány alapjén. Ő maga jött rá vagy valamely szakértője szólt neki, ki tudhatja ezt. A lényeg: 2009 lett a fordulat éve.





A Fidesznek már volt egy fordulata korábban, a 90-es évek közepén, amikor progresszív liberális táborból átevezett a konzervatív liberálisba. Az sokkal nehezebb volt, én jól emlékszem egy személyes tapasztalatomra 1997-ből. Zsámbékon jártam, egy jobboldali lakossági fórumon, ez akkor az MDF, a MIÉP, a KDNP tagságát, szimpatizánsait jelentette (a magát jobboldalinak tekintő MDNP-t ez a tábor baloldalinak tekintette, az FGKP-t pedig bohócpártnak) - nos, a Fidesz híre akkor ebben a közegben olyan volt, hogy megbízhatatlan párt, s jobb nem közösködni vele. Idő kellett, hogy ez a közeg elfogadja a Fideszt jobboldalinak. 2009-ben viszont a jobbos közvéleménye sokkal könnyebben fogadta el a Fidesz lassú fordulatát, eleve a magyar jobbos közvélemény mindigis sokkal inkább volt a MIÉP-féle népi harmadikutas típusú, mint a nyugati kereszténydemokrata típusú.





Nem tudom, 2009-ben Orbán csak pragmatikus okokból állt át vagy meggyőződásből, ezt nem vagyok képes átlátni, de ez végülis mindegy: a lényeg, hogy 2009 óta a jó oldalt erősíti. Én azt hiszem, ez meggyőződés és pragmatizmus is: Orbán rádöbbent: az ország sorsa sose fordul jobbra, míg az együtt menetel a nyugattal, míg fenntartja a nyugati értékrendet.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten