Életszínvonal Kelet-Európában


Az egyik ballib módszer az alkalmatlan számokkal való bűvészkedés. Van egy ábra, melyre rendszeresen hivatkoznak, íme ez:









Ezek persze valós adatok, de önmagukban semmit se mondanak. Először a minimálbér nem sokat árul el az életszínvonalról. Másodszor: a vásárlóérték szerint nem korrigált béradat értelme kb. nulla. Harmadszor: a bruttó összegek nem értelmesek az életszínvonal céljából.





Mi a vásárlóérték szerinti korrekció? Nem azonos az árszint minden országban, így ugyanazért az össszegért nem ugyannyi termék vehető.





Régiónkban (melyet most a 11 EU-tag kelet-európai országként értek) a legdrágább ország Szlovénia, a legolcsóbb Bulgária. 100 magyar forint Szlovéniában 76 forintot ér, míg Bulgáriában 122 forintot.





Íme a teljes lista. Beletettem összehasonlításként a legszegényebb 6 nyugat-európai EU-tagállamot is:









Íme mi történik ha a minimálbéreket összehasonlítjuk:









Amit látunk, az érdekes, pl. a ballib bezzegország, Észtország minimálbére immár alig 4 %-kal van a magyar felett. A román viszont magasabb, mint a cseh. Persze az igazi összehasonlításhoz nettó összegek kellenének, ezek kiszámolásához viszont nincs időm.





De talán objektívebb a nettó átlagbérek összehasonlítása:









Megint érdekes: Szlovákia szegényebb, mint Románia. De ami a legfontosabb: egyedül Szlovénia emelkedik ki jelentősen, az se sokkal.





Ami a helyzet: az egész régió együtt mozog, a ballib narratíva a magyar zuhanásról és mindenki más erőteljes felzárkózásáról egyszerűen nem felel meg a valóságnak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Idegenellenesség