Orosz zsidók


Számomra az egyik legmegdöbbentőbb változás az utóbbi fél évszázadban az orosz zsidók állapotában ment végbe.





Valójában az "orosz zsidó" kifejezés nem is helyes, ez "oroszajkú zsidó". Oroszországban van ugyanis orosz és van zsidó, a kettő együtt kizárt. Aki asszimilálódik az oroszok közé, az megszűnik zsidó lenni, aki pedig nem, az meg nem lesz orosz. Az "oroszajkú" azt jelenti, ezek az emberek nyelvileg, kulturálisan oroszok, de identitásban nem. Ugyanis az oroszországi zsidók eredeti nyelve - a jiddis - ma már a kihalás szélén van, történelmi okokból: a nyelv területe egyezik azzal, ami német megszállás alatt volt a II. vh. alatt, s onnan a németek a zsidók kb. 99 %-át kiirtották, azaz csak mutatóba maradtak jiddis anyanyelvűek.





Az orosz-zsidó viszony pedig a történelem során hagyományosan rossz volt. A kommunizmus előtti korban is, a szovjet korban is, talán még Sztálin alatt volt a legkevesebb probléma, mert Sztálin egyes népeket veszélyesnek tekintett, de a zsidók pont nem voltak közöttük. Sztálin antiszemitizmusa kései fantázia, nem igaz.





Az oroszajkú zsidók, amint elmentek Oroszországból, igyekeztek elfelejteni minden orosz kötődést. S persze az oroszok meg nem közösködtek az oroszajkú zsidókkal. Kb. fal húzódott a két csoport között.





Ehhez képest sokkoló változás ment végbe a Szovjetúnió vége óta. Először is az Oroszországban megindult zsidó reneszánsz (a zsidósággal régóta aktívan nem foglalkozók is hirtelen érdeklődnek, nyelvet tanulnak - ma már persze hébert, nem jiddist), s mégis olyan oroszpártiság lett közben, ami sose korábban. Olyan szinten, hogy az Izrael zsidó lakosságának negyedét kitevő oroszajkúak is ma már masszívan oroszpártiak.





Ha nekem valaki ezt megjósolta volna 1985-ban, azt mondtam volna, teljes képtelenség, hamarabb lesz ember a Marson, mint oroszpártiság Izraelben.





ez nem fantázia, ez egy izraeli park II. vh-s győzelmi emlékművel, feldíszítve orosz és izraeli zászlókkal (a harmadik zászló Netanja város zászlaja)




A legújabb divat felvonulni május 9-én, párhuzamosan az oroszországi ünnepléssel, oroszajkú zsidók felvonulnak veterán rokonaik képeivel, a nevekből látható, csupa zsidó veteránokról van szó:






https://www.youtube.com/watch?v=Z4r3h5ZPgeo




a videó készítője borzasztó orosz akcentussal beszél héberül (van egy kis rész, ahol egy nem oroszajkú zsidó nőnek magyaráz 10:30-tól)





Korábban titkolták az Izraelbe kivándoroltak korábbi, szovjetkori életüket, ma egyesen ünneplik a szovjet-zsidó veteránokat:






https://www.youtube.com/watch?v=YUOLJzgZzxg




Közérdekű reklám:






https://www.youtube.com/watch?v=KgSrUMF9UH0




Számomra megdöbbentő mindez a fejlemény.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A kényszeres aláírók

Cenzorok a neten